Ιαπωνία: Επίσκεψη Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι

Ιαπωνία: Επίσκεψη Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι

Έντονες αντιδράσεις Κίνας και Ν. Κορέας που θεωρούν το μνημείο σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος. 

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μετέβη αργά το πρωί ώρα Τόκιο στο μνημείο Γιασουκούνι της ιαπωνικής πρωτεύουσας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Πεκίνου το οποίο χαρακτήρισε την κίνηση του Άμπε απολύτως απαράδεκτη.  «Είναι απολύτως απαράδεκτο για τον κινεζικό λαό και η Ιαπωνία θα υποστεί τις συνέπειες», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής ασιατικών υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λούο Σαοχούι.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το μνημείο, το οποίο θεωρείται από τις γειτονικές χώρες Κίνα και Νότια Κορέα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος δήλωσε ότι η κίνηση του ήταν μια συμβολική πράξη ενάντια στον πόλεμο και δεν είχε σκοπό να προκαλέσει τις γειτονικές χώρες Κίνα και Νότια Κορέα. «Επέλεξα αυτή την ημέρα η οποία σηματοδοτεί την πρώτη μου χρονιά στο πρωθυπουργικό γραφείο για να επιβεβαιώσω την αποφασιστικότητά μου, ώστε κανείς να μην υποφέρει και πάλι από τον πόλεμο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Τόκιο. Ο Άμπε κατέθεσε στο μνημείο δύο μπουκέτα από λευκά λουλούδια, με την επιγραφή « Σίνζο Άμπε πρωθυπουργός».

Κανείς επικεφαλής κυβέρνησης δεν είχε μεταβεί στο συγκεκριμένο ιαπωνικό ιερό από τότε που ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι το επισκέφτηκε στις 15 Αυγούστου του 2006, ανήμερα της επετείου της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το ιερό βρίσκεται στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας και τιμά τις ψυχές των 2,5 εκατομμυρίων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους για την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των σύγχρονων πολέμων. Η κακή του «φήμη» προέρχεται από την εγγραφή στο μνημείο το 1978 των ονομάτων 14 εγκληματιών πολέμου (που καταδικάστηκαν από τους Συμμάχους μετά το 1945 ). Μεταξύ αυτών είναι ο στρατηγός Χιντέλκι Τόγιο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, που ουσιαστικά επιτάχυνε την είσοδο στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το Γιασουκούνι είναι «μισητό» από την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, οι οποίες διαμαρτύρονται όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν σε αυτό το ιερό. Για τις δύο αυτές χώρες το μνημείο συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας ( 1931-1945 ).

Διαβάστε ακόμη: Ο θησαυρός στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Έντονη αντίδραση και από την Νότιο Κορέα
Η Νότια Κορέα εξέφρασε σήμερα την «οργή» της μετά την επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «αναχρονιστική συμπεριφορά». «Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε και να εκφράσουμε την οργή μας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι (…) παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις των γειτόνων του», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Πολιτισμού Γιου Τζιν-Ριόνγκ.

Αυτή η επίσκεψη «αποκαλύπτει μια αναχρονιστική συμπεριφορά που βλάπτει θεμελιωδώς όχι μόνο τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανησυχία από την αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο
Εξάλλου η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι «θα επιδεινώσει τις εντάσεις» που υπάρχουν μεταξύ της Ιαπωνίας και των γειτονικών της χωρών. «Η Ιαπωνία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και φίλος. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους που η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε αυτή την πρωτοβουλία που θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

«Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ιαπωνία και οι γείτονές της θα βρουν εποικοδομητικούς τρόπους για να λύσουν τα ευαίσθητα ζητήματα του παρελθόντος, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να προαγάγουν τη συνεργασία προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής ασφάλειας που είναι οι κοινοί μας στόχοι», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα να σημειωθεί ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τα οποία ανήκουν διοικητικά στο Τόκιο, όμως διεκδικεί το Πεκίνο με την ονομασία Ντιαογού.

«Επισημαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός (Άμπε) έχει εκφράσει τη μεταμέλειά του για το παρελθόν και έχει επαναλάβει τη δέσμευση της Ιαπωνίας στην ειρήνη», καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Διαβάστε επίσης: Οι χειρότερες οικονομίες του 2013