Ιαπωνία: Ρίχνει 53 δισ. δολάρια για να ζεστάνει την οικονομία

Ιαπωνία: Ρίχνει 53 δισ. δολάρια για να ζεστάνει την οικονομία
Photo: REUTERS

Η χώρα προσπαθεί να αφήσει πίσω της μια 15ετή περίοδο αποπληθωρισμού και υποτονικής ανάπτυξης.

Η Ιαπωνία θα εξαγγείλει πακέτο στήριξης της οικονομίας της, ύψους περίπου 53 δισ. δολαρίων, αυτή την εβδομάδα, πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος. Το μέγεθος του πακέτου, το οποίο είχε ζητήσει από τον Οκτώβριο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο ‘Αμπε, θα κυμαίνεται ειδικότερα μεταξύ 5,4 τρισ. γεν (52,43 δισ. δολαρίων) και 5,5 τρισ. γεν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Υπουργοί της κυβέρνησης ‘Αμπε έχουν δηλώσει ότι το πακέτο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 5 τρισ. γεν, ώστε να μετριάσει την επίπτωση στην οικονομία από την αύξηση του φόρου στις πωλήσεις – που αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα της Ιαπωνίας εδώ και δεκαετίες στην κατεύθυνση της μείωσης του τεράστιου χρέους της.

Η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει για τα μέτρα την Πέμπτη, αλλά τα ακριβή ποσά δεν θα ανακοινωθούν πριν την έγκριση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού στις 12 Δεκεμβρίου από το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η μεγάλης κλίμακας νομισματική χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και οι υψηλές δημόσιες δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα την πρώτη επιτυχία στην προσπάθεια εξόδου της Ιαπωνίας από μία 15ετή περίοδο αποπληθωρισμού και υποτονικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ