Η Ιαπωνία τρέχει να μαζέψει το χρέος της

Η Ιαπωνία τρέχει να μαζέψει το χρέος της
Photo:

Το "τερατώδες" δημόσιο χρέος της ξεπέρασε τα 1.000 τρισ.γιέν!

Στη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση της τελευταίας δεκαπενταετίας αποφάσισε να προχωρήσει η Ιαπωνία αυξάνοντας, τον προσεχή Απρίλιο, την φορολογία επί των πωλήσεων στο επίπεδο του 8%, από 5% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετα έσοδα ύψους 8 τρισ.γιέν (81,42 δισ.δολ.). Ταυτόχρονα όμως, θα αντισταθμίσει την απώλεια ρευστότητας από την οικονομία μέσω πακέτου οικονομικής στήριξής ύψους τουλάχιστον 5 τρισ.γιέν.

Μέσω αυτής της διπλής παρέμβασης η ιαπωνική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του τερατώδους δημοσίου χρέους της, το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε τα 1.000 τρισ.γιέν (10,18 τρισ.δολ.), διαμορφούμενο σε επίπεδα άνω του 200% του ΑΕΠ της χώρας και εξασφαλίζοντας έτσι στην Ιαπωνία την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των υπερχρεωμένων χωρών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ της και στόχος της κυβέρνησης του κ.Σίνζο Άμπε είναι η εξάλειψή του μετά από μια πενταετία εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο ξεκινά τον Απρίλιο του 2014.

Δείτε ποιες είναι οι δέκα χώρες που τις «πνίγει» το χρέος

Ως αποτέλεσμα τόσο των στοιχείων ελλείμματος, όσο και χρέους, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του να υποβαθμίσει το ιαπωνικό αξιόχρεο.

Ακόμη, ο κ.Άμπε ευελπιστεί ότι μέσω του προγράμματος που προωθεί η Ιαπωνία θα κατορθώσει να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό και τη χαμηλή ανάπτυξη που την χαρακτηρίζουν τα τελευταία 15 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ