Ιαπωνικοί «τριγμοί» στις αγορές ομολόγων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φήμες για την περιστολή των μέτρων στήριξης από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, ρίχνουν τις τιμές των μετοχών.

 

Οι ενδείξεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ίσως προχωρήσει στην περιστολή των μέτρων στήριξης της οικονομίας ταχύτερα από το αναμενόμενο προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές ομολόγων σήμερα, ενώ πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αυξήθηκαν μετά από το δημοσίευμα του Reuters ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζει την μεταβολή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, το οποίο οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου σε υψηλό εξαμήνου. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε σε υψηλό μηνός, στο 0,39%, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων διαμορφώθηκαν στο 2,90%, στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και ένα μήνα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε μόλις 0,1% ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,2%.

Στις 13:00 ώρα Ελλάδας, ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,2% καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων και τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συζητήσουν την απειλή για επιβολή δασμών στα οχήματα που θα μπορούσε να πλήξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Το μοτίβο στις συναντήσεις του Τραμπ είναι γενικά πιο συμφιλιωτικό όταν πρόκειται για κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι θετικό για τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Ρόρι ΜακΦέρσον, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Psigma Investment Management.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησε κατά 0,6% σε χαμηλό δυόμισι εβδομάδων. Από τις αρχές του έτους, ο κλάδος καταγράφει πτώση 9%.