ICAP CRIF: «Αλλαγή κουλτούρας με ESG Ατζέντα»

ICAP CRIF: «Αλλαγή κουλτούρας με ESG Ατζέντα»
Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των leaders, που ήδη προχωρούν με επιτυχία στο ταξίδι της βιωσιμότητας, αλλάζοντας νοοτροπία και προσαρμόζοντας την κουλτούρα τους, έτσι ώστε όλες οι ενέργειές τους να διέπονται από κανόνες ESG. Η ICAP CRIF βοηθά τις επιχειρήσεις να πετύχουν σε αυτό το ταξίδι.

Νικήτας Κωνσταντέλλος – Πρόεδρος και Group CEO

Όλο και περισσότερες σύγχρονες επιχειρήσεις κάνουν ουσιαστική στροφή προς τη βιωσιμότητα, διαμορφώνοντας μια αποτελεσματική ατζέντα ESG. Ως βιωσιμότητα ορίζουμε τη δυνατότητα να ικανοποιούμε τις ανάγκες του σήμερα, διασφαλίζοντας όμως ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν επίσης να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. Ανταποκρινόμενος σε μια σειρά σοβαρών κρίσεων, ο ΟΗΕ διαμόρφωσε το 2015 τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι για όλες τις εταιρείες, διαμορφώνουν το πλαίσιο αρχών επιχειρησιακής συμπεριφοράς ESG, για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση.

Όλες λοιπόν οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εταιρειών που ηγούνται και ήδη προχωρούν με επιτυχία στο ταξίδι της βιωσιμότητας, αλλάζοντας νοοτροπία και προσαρμόζοντας την κουλτούρα τους, έτσι ώστε όλες οι ενέργειές τους, μέσα και έξω από την εταιρεία, να διέπονται από κανόνες ESG.

Είναι δε επιτακτική ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν γρήγορα στην ανάπτυξη μιας ESG ατζέντας, μετρώντας παράλληλα τις επιδόσεις τους στην πορεία υλοποίησης με στόχο την επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης των διαφόρων κινδύνων που προκύπτουν σε αυτή την πορεία.

4 βήματα για τη βιωσιμότητα

Η ICAP CRIF έχει ως προτεραιότητα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πετύχουν σε αυτό το ταξίδι τους προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Προς τον σκοπό αυτό, έχει αναπτυχθεί μια πλήρη σουίτα λύσεων ESG, που περιλαμβάνει τους παρακάτω πυλώνες:

Πυλώνας Ι

Η ομάδα Συμβούλων ESG της CRIF, που αποτελείται από πιστοποιημένους Αναλυτές ESG, Επιστήμονες Δεδομένων και Συμβούλους Διαχείρισης Κινδύνων, καθοδηγεί τους πελάτες ως προς την υλοποίηση των αρχών που διέπουν τα κριτήρια ESG, προσαρμόζοντάς τες στο επιχειρηματικό τους μοντέλο αλλά και στα εσωτερικά συστήματα ελέγχου τους, καθορίζοντας και υλοποιώντας σχέδια δράσης που συντελούν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Πυλώνας II

Η Ψηφιακή Πλατφόρμα Κλιματικής Ανάλυσης ESG αντιμετωπίζει τη σημαντική πρόκληση της μέτρησης και παρακολούθησης των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η πλατφόρμα εκτιμά τις μελλοντικές επιπτώσεις του φυσικού κινδύνου κατά τη διάρκεια καταστροφικών γεγονότων, που σχετίζονται με το κλίμα και επιτρέπει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και των πελατών της.

Πυλώνας III

Με ESG Ratings παρέχονται αξιολογήσεις περιβαλλοντικού, κοινωνικού και διακυβερνητικού προφίλ, που επιτρέπουν την επιτάχυνση της μετάβασης των εταιρειών σε μια βιώσιμη οικονομική προσέγγιση, παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα των ESG κινδύνων για τις τράπεζες και τους επενδυτές. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί Ratings και Scores για ESG Failure Risk, Financial Crime, Green Crime and Diversity, Equity & Inclusion (DEI).

Πυλώνας IV

Το Synesgy είναι μια παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα που, μέσω της συμπλήρωσης ενός συγκεκριμένου ερωτηματολογίου βασισμένου σε εθνικά και διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, επιτρέπει στις εταιρείες να αυτοαξιολογηθούν ως προς τις επιδόσεις τους στα κριτήρια ESG. Το Synesgy καθοδηγεί τις εταιρείες στον προσδιορισμό των δυνατοτήτων τους και των τομέων προς βελτίωση, συμβάλλοντας στην εδραίωση μιας κατάλληλης στρατηγικής βιωσιμότητας. Το Synesgy παρέχει μια εύκολη, άμεση και παγκόσμια αξιολόγηση ESG, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοπικές απαιτήσεις βιωσιμότητας. Επιπλέον, η ψηφιακή πλατφόρμα Synesgy υπολογίζει ένα ESG Score και αυτόματα δημιουργεί ένα πιστοποιητικό ολοκλήρωσης και ένα σχέδιο δράσης.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023