Ηχούν τα «τύμπανα» του πολέμου για τη Συρία

Ηχούν τα «τύμπανα» του πολέμου για τη Συρία

«Έτοιμες για στρατιωτική επέμβαση οι ΗΠΑ» κατά τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας - Με «μπαράζ» δηλώσεων η Δύση προειδοποιεί το καθεστώς Άσαντ.

«Οι Αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να διεξάγουν επιθέσεις κατά της Συρίας εφόσον το αποφασίσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Έχουμε μεταφέρει δυνάμεις σε καίρια σημεία για να μπορούν να εκπληρώσουν οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του στο BBC.

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας αποτελεί και τη σημαντικότερη επιβεβαίωση πως η Δύση είναι έτοιμη να κινηθεί στρατιωτικά κατά του καθεστώτος Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του συριακού πληθυσμού σε επιθέσεις στα προάστια της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Χέιγκελ είπε πως η συλλογή στοιχείων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Δαμασκό, θα επιβεβαίωνε πως έγινε χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό: «Πιστεύω πως τα στοιχεία θα καταδείξουν πως δεν ήταν οι αντάρτες αυτοί που έκαναν χρήση των χημικών, και πιστεύω πως αρκετά καλά δεδομένα θα δείξουν πως η κυβέρνηση της Συρίας ήταν υπεύθυνη. Θα περιμένουμε, όμως, και θα αποφασίσουμε βάσει των τελικών δεδομένων».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, ωστόσο, ανέβαλαν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στην επόμενη τοποθεσία την οποία επρόκειτο να επιθεωρήσουν σήμερα, λόγω των «ανησυχιών» για την ασφάλειά τους, μετά την επίθεση που δέχθηκαν κατά τη χθεσινή προσπάθεια πρόσβασης στην περιοχή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει πως ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας δε θα διαρκέσει περισσότερο από δύο ημέρες και θα διεξαχθεί από τη θάλασσα, με πυραύλους Κρουζ ή με βόμβες μεγάλους βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων που δεν συνδέονται άμεσα με τα χημικά όπλα της Συρίας. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το έαν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση εξαρτάται από τρεις παράγοντες: την ολοκλήρωση της έκθεσης που θα πιστοποιεί την χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, τις συνομιλίες με τους συμμάχους και το Κογκρέσο και τη νομιμοποίηση της επίθεσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Εν τω μεταξύ προειδοποιητικά μηνύματα πως μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα στοχοποιούσε και ηγέτες και κέντρα εκπαίδευσης των Ισλαμιστών μαχητών που πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών στη Συρία, έκαναν την εμφάνισή τους σε ιστοσελίδες που σχετίζονται με το Μέτωπο αλ-Νούσρα και παρόμοιες ισλαμιστικές ομάδες, οι οποίες καλούν τα μέλη τους να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Μια προαναγγελθείσα θηριωδία

«Μπαράζ» προειδοποιήσεων και από τις δύο πλευρές
Μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης προειδοποιούν τη Συρία πως θα αναλάβουν στρατιωτική δράση ως αντίποινα για τις επιθέσεις με όπλα εμπλουτισμένα με χημικά που ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στα περίχωρα της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα.

«Η χρήση χημικών όπλων είναι ηθικά απαράδεκτη και η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να μείνει αδρανής μπροστά στη μαζική χρήση απαγορευμένων όπλων. Οποιαδήποτε αντίδραση, όμως, θα πρέπει να είναι νόμιμη και ανάλογη», είπε ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον που ζήτησε σήμερα από το βρετανικό κοινοβούλιο να διεξάγει ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται διεθνώς, δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει περίπτωση η Αγγλία και οι σύμμαχοί της να εμπλακούν σε μία ευρύτερη πολεμική σύρραξη στην περιοχή, ενώ ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, είπε, «Εάν παραμείνουμε αδρανείς μην κάνοντας τίποτε, οι δικτάτορες και οι κτηνώδεις αρχηγοί κρατών θα τρέφουν την πεποίθηση ότι μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι αν χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα σε όλο και ευρύτερη κλίμακα στο μέλλον. Εκείνο που εμείς επιδιώκουμε είναι να δώσουμε μία σημαντική απάντηση σε όλο αυτό. Δεν επιδιώκουμε μία αλλαγή της κυβέρνησης, δεν αποβλέπουμε στο να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Άσαντ».

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα «ηθικό παραλογισμό» και δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της περισσότερες πληροφορίες για τις επιθέσεις που θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες, οι οποίες αποδεικνύουν «αδιαμφισβήτητα» την ευθύνη της συριακής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε πως «εάν επιβεβαιωθεί η διάπραξη της επίθεσης, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει» και διευκρίνησε πως θα πρέπει να υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προτού η γερμανική κυβέρνηση συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση.

Η Ιταλία από την πλευρά της απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης», όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο. Η Ιταλίδα υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη προταθεί να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας αύριο Τετάρτη και ότι το ΝΑΤΟ θα συζητήσει για τη συριακή κρίση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή στις 4 Σεπτεμβρίου μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών των χωρών μελών της ομάδας Φίλων της Συρίας και της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τόπο που θα διεξαχθεί αυτή.

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του κατέστησε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση «εξ ολοκλήρου υπεύθυνη» για την επίθεση με χημικά όπλα και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης οι δράστες της επίθεσης αυτής.

Από την άλλη πλευρά, οι σύμμαχοι της Συρίας, Ρωσία και Κίνα, διαμυνύουν πως στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την περιοχή.

«Η Δύση συμπεριφέρεται στον μουσουλμανικό κόσμο όπως ένας πίθηκος με μια χειροβομβίδα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε τις «σοβαρές επιπτώσεις των προηγούμενων επεμβάσεων» της Δύσης στην περιοχή, αναφέροντας ως παράδειγμα την κυβέρνηση της Λιβύης «που δεν ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας», καθώς και το Ιράκ, «όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά σε αιματηρές επιθέσεις».

Η Συρία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, προειδοποίησε ότι διαθέτει αμυντικά μέσα που «θα κάνουν τον κόσμο να σαστίσει».

Η συριακή κυβέρνηση επιμένει πως πίσω από τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου κατά τις οποίες περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, βρίσκονται οι μαχητές της αντιπολίτευσης. «Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη», δήλωσε ακόμη ο Μουάλεμ, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, η οποία, όπως είπε, «δεν θα εγκαταλείψει την Συρία».

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασε ο «Αραβικός Χειμώνας»;