Iδού 5 τρόποι προετοιμασίας για μια πιθανή απόλυση

Iδού 5 τρόποι προετοιμασίας για μια πιθανή απόλυση
Photo: pixabay.com
Πώς θα προστατεύσετε τις μελλοντικές σας προοπτικές εργασίας.

της Orianna Rosa Royle

Διανύουμε τον πρώτο μήνα στο 2023 και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Αυτή την εβδομάδα, το Spotify εντάχθηκε μαζί με τη Meta, τη Salesforce και την Amazon, στην διογκούμενη λίστα των επιχειρήσεων που θα μειώσουν δραστικά τον αριθμό των εργαζομένων.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις κινήσεις που μας έφεραν εδώ σήμερα», ομολόγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Daniel Ek, ανακοινώνοντας ότι το 6% της εταιρείας απολύεται.

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, 10.000 εργαζόμενοι στη Microsoft και 12.000 εργαζόμενοι στην Google έμαθαν ξαφνικά ότι οι υπηρεσίες τους δεν θα χρειάζονταν πλέον.

Καθώς οι ειδήσεις για περικοπές θέσεων εργασίας συνεχίζουν να κυκλοφορούν, αυτό είναι αρκετό για να κάνει οποιονδήποτε εργαζόμενο να φοβάται για το μέλλον στην (πιθανώς συγκριτικά μικρότερη) εταιρεία που εργάζεται.

Και το συναίσθημα δεν είναι εντελώς παράλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο στον τομέα της τεχνολογίας, περισσότερες από 150.000 θέσεις εργασίας καταργήθηκαν το 2022. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, καθώς οι εργοδότες είναι αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό.

Τα μισά από τα στελέχη στις ΗΠΑ είπαν στην PWC ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ στη Βρετανία 1 στους 5 εργοδότες είναι πιθανό να προβεί σε περικοπές προσωπικού τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον, οι αναφορές για «απολύσεις» έχουν πολλαπλασιασθεί σε κριτικές εργαζομένων στο Glassdoor τους τελευταίους μήνες.

Αλλά μην πανικοβάλλεστε.

Η κλίμακα των απολύσεων που συμβαίνουν στη Silicon Valley – γενικά, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας είδαν μια άνθηση ενώ όλοι εργάζονταν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκαναν υπερβολικές επενδύσεις – ενδέχεται να μην ισχύει σε άλλους κλάδους.

Επιπλέον, με τις απολύσεις να λειτουργούν ως προειδοποίηση για το ευρύτερο εργατικό δυναμικό, υπάρχει αρκετός χρόνος για οικονομική, συναισθηματική και επαγγελματική προετοιμασία για ένα τέτοιο σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να προετοιμαστείτε για μια πιθανή απόλυση

Για πολλούς ανθρώπους, η δουλειά τους αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από έναν απλό μισθό. Η εργασία μπορεί να είναι σανίδα σωτηρίας και να αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους, ειδικά καθώς προχωρούν περαιτέρω στην καριέρα τους. Έτσι, μπορεί εύκολα να ξεχάσουμε τη βασική αρχή ότι εργαζόμαστε για να ζήσουμε — όχι το αντίστροφο.

«Ο νούμερο ένα τρόπος προετοιμασίας για μια πιθανή απόλυση είναι να εξοικονομήσετε χρήματα για ένα κονδύλι έκτακτης ανάγκης. Ένα κονδύλι έκτακτης ανάγκης είναι ένας λογαριασμός μετρητών που χρησιμοποιείται για αυτό το σενάριο της διακοπής του εισοδήματός σας», λέει η Sophia Lerche-Thomsen, χρηματοοικονομικός προγραμματιστής στην Frizzell Wealth Management.

Συνιστά να εξοικονομήσετε τουλάχιστον τρεις φορές τα συνδυασμένα μηνιαία έξοδά σας, έτσι ώστε αν χάσετε τη δουλειά σας να έχετε λεφτά για τρεις μήνες λογαριασμών, στεγαστικών δανείων και άλλων εξόδων.

«Ωστόσο, ένας συνετός οικονομικός προγραμματισμός είναι να έχετε λεφτά για περίπου έξι μήνες αν είναι δυνατόν», προσθέτει η Lerche-Thomsen.

Ενώ τακτοποιείτε τα οικονομικά σας, συνιστά επίσης να αξιολογήσετε εάν η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να είναι επωφελής για εσάς.

«Είναι τόσο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα οικονομικά σας προστατεύονται με τη μορφή ασφάλισης σε περίπτωση που σας συμβεί οτιδήποτε — ιδιαίτερα εάν είστε ο κύριος τροφοδότης και η οικογένειά σας βασίζεται στο εισόδημά σας για να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο, για παράδειγμα».

Συνιστά πάντα στους πελάτες της να συνάψουν ιδιωτική ασφάλιση «για να τους προστατεύσει από ένα σενάριο όπως η απόλυση που θα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εργασιακή τους ασφάλιση και να μείνουν ακάλυπτοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προετοιμαστείτε, πρακτικά, για πιθανή αναταραχή

«Μια συμβουλή για όποιον φοβάται την απόλυση είναι να προετοιμαστεί για το κυνήγι εργασίας», συμβουλεύει η Jill Cotton, ειδικός στις τάσεις σταδιοδρομίας στην Glassdoor.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει να ξεσκονίσετε το βιβλίο επαφών σας (ή να συνδεθείτε ξανά στον λογαριασμό σας στο LinkedIn) και να φρεσκάρετε τα επαγγελματικά σας δίκτυα, να ενημερώσετε το βιογραφικό σας και να σκεφτείτε τα επόμενα λογικά βήματα στην καριέρα σας.

«Το να έχεις έτοιμο υλικό αιτήσεων μπορεί να σε φέρει σε εξαιρετική θέση να βρεις γρήγορα μια νέα δουλειά», λέει η Cotton ενώ προσθέτει ότι «η προετοιμασία θα εμποδίσει τα συναισθήματα της στιγμής να θολώσουν την ικανότητά σας να κάνετε αίτηση με επιτυχία».

Το να είστε πολύ σαφείς εκ των προτέρων σχετικά με την αποζημίωση απόλυσης θα σας βοηθήσει επίσης να προετοιμαστείτε συναισθηματικά για το χειρότερο σενάριο. «Ο παράγοντας σοκ θα μειωθεί ελαφρώς γνωρίζοντας περίπου ποια θα είναι η πληρωμή», προσθέτει η Cotton.

Είναι επίσης καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια ομάδα υποστήριξης στην οποία θα βασιστείτε. Ή όπως το αποκαλεί ο Andy Brown, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ηγεσίας Engage, ένα «προσωπικό συμβούλιο».

«Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια μικρή ομάδα δικτύου την οποία να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως μέρος έκφρασης των ανησυχιών σας», προτείνει ενώ προσθέτει ότι μπορεί να αποτελείται από οποιονδήποτε, από ένα πρώην αφεντικό έως αδέρφια.

Αναρωτηθείτε: Ποιανού τις απόψεις εμπιστεύεστε περισσότερο; Ποιος θα σας υποστήριζε συναισθηματικά και προσωπικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο; Ποιος θα σας δώσει ειλικρινείς απόψεις, ενώ θα δείξει και φροντίδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάντε γνωστή τη συνεισφορά σας

Λέγεται συχνά ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από απολύσεις είναι να κάνετε τον εαυτό σας ένα άτομο “go-to” – δηλαδή τον ειδικό στον τομέα σας, κάποιον με τόσες γνώσεις στον τομέα του που είναι πρακτικά αναντικατάστατος.

«Οι απολύσεις σπάνια προκύπτουν απροειδοποίητα. Υπάρχει πάντα μια ζοφερή ένταση όπου οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να απολυθούν», λέει η Catherine A. Baudino, executive coach και συγγραφέας.

Εάν το διαβάζετε αυτό και συνειδητοποιείτε ότι δεν συνεισφέρετε τίποτα μοναδικό στη δουλειά σας — ή το κάνετε, αλλά το αφεντικό σας δεν το ξέρει — τώρα είναι η ευκαιρία σας να κάνετε γνωστές τις συνεισφορές σας.

«Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω για να κάνετε ένα βήμα μπροστά», λέει η Baudino, προσθέτοντας: «Προετοιμάστε το μήνυμά σας για να διαφοροποιηθείτε από τους συναδέλφους σας».

Η Sarah Burrows, προπονήτρια καριέρας και επιχειρήσεων στην Achieving Ambition προτείνει να προσδιορίσετε απτά πόση αξία προσφέρετε στην επιχείρηση, αν μπορείτε.

Μόλις έχετε αυτή την εικόνα στα χέρια σας, μην την κρατάτε για τον εαυτό σας. «Η αποτελεσματική και αντικειμενική επικοινωνία είναι επιτακτική. Θα είστε ένας πόρος που χρειάζονται για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους», προσθέτει.

Μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την προστασία του εαυτού σας από μια απόλυση είναι η αναβάθμιση δεξιοτήτων.

Μετά από πολλά χρόνια τελειοποίησης της τέχνης σας, μπορεί να είναι εύκολο να πιστέψετε ότι έχετε κατακτήσει τον τομέα της εξειδίκευσής σας και δεν χρειάζεται να μάθετε άλλο. Αλλά η Ruth Kudzi, ιδρύτρια της Ακαδημίας coaching Optimus διαφωνεί. «Επαγγελματικά πιστεύω ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας από την απόλυση αναπτύσσοντας πάντα τις δεξιότητές μας», λέει.

Για να δείτε πώς συγκρίνεστε με τον ανταγωνισμό, «εξετάστε πώς θα γίνετε ελκυστικός για άλλους εργοδότες και δείτε τις αγγελίες εργασίας για θέσεις στο επίπεδό σας ή ανώτερες για να σας βοηθήσουν», προσθέτει.

Το να έχετε σύγχρονες δεξιότητες όχι μόνο θα σας κάνει να ξεχωρίζετε εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, ενώ «σπέρνετε τους σπόρους» για την επόμενη δουλειά σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινήστε να «σπέρνετε τους σπόρους» τώρα

Μπορείτε να καταστρώσετε ένα σχέδιο Β ακόμα κι αν δεν χάσετε ποτέ τον τρέχοντα ρόλο σας.

Η ειδικός σταδιοδρομίας του LinkedIn, Charlotte Davies, λέει ότι οι εργαζόμενοι «αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, για ό,τι ακολουθεί στην οικονομία και την αγορά εργασίας».

Αυτό μπορεί να μοιάζει με οτιδήποτε, από την εκμάθηση μιας νέας μεταβιβάσιμης δεξιότητας, έως τη δικτύωση, την συνέντευξη για νέες θέσεις εργασίας, ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Και το καλύτερο μέρος είναι ότι η προστασία της σταδιοδρομίας δεν θα επηρεάσει τον τρέχοντα ρόλο σας ούτε θα περιλαμβάνει άβολες συνομιλίες με τον προϊστάμενό σας. Αν μη τι άλλο, θα σας κάνει πιο σίγουρους για τις μελλοντικές σας προοπτικές.

Ένα εύκολο μέρος για να ξεκινήσετε είναι να ενημερώσετε το προφίλ σας στο LinkedIn (ή σε οποιοδήποτε άλλο επαγγελματικό δίκτυο). Η Davies λέει ότι η κατοχή σχετικών δεξιοτήτων και λέξεων-κλειδιών στο προφίλ σας «μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την προβολή σας στις αναζητήσεις όσων προσλαμβάνουν».

Ο coach σταδιοδρομίας Δρ. Kyle Elliott προτείνει «να αφιερώνετε χρόνο σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση» για να το διατηρείτε ενημερωμένο.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν θέλετε να χάσετε πολύτιμο χρόνο ενημερώνοντας τα ξεπερασμένα προφίλ της σταδιοδρομίας σας εάν επηρεαστείτε από μια απόλυση», λέει.

Λέει επίσης ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε τις συνομιλίες με τις συνδέσεις σας — ή να τους στείλετε μηνύματα στο LinkedIn.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να απευθυνθείτε στο δίκτυό σας για υποστήριξη μετά από μια απόλυση εάν βρίσκεστε σε τακτική επαφή παρά εάν δεν έχετε μιλήσει εδώ και χρόνια», προσθέτει.

Ομοίως, ενώ είστε ακόμα σε επαφή με τον τρέχοντα μάνατζέρ σας (και ελπίζουμε να έχετε καλή σχέση), αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος για να μαζέψετε συστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θυμηθείτε: Η εργασία 9-5 δεν είναι τα πάντα

Όσο κι αν η εργασία είναι σημαντική και κομβική για την ταυτότητα πολλών ανθρώπων, είναι σημαντικό να είστε πολύπλευροι και να έχετε χόμπι, παράπλευρες ενασχολήσεις και χαρά έξω από τη δουλειά.

Για εκείνους που η εργασία τους είναι τα πάντα, η απόλυση μπορεί να είναι καταστροφική.

«Ένας τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον αντίκτυπο της απόλυσης είναι να έχετε πολλά πράγματα στη ζωή σας που είναι σημαντικά για εσάς», λέει η Burrows.

Προτείνει να ασχοληθείτε με ένα χόμπι ή να γίνετε μέλος μιας κοινωνικής ομάδας. «Έτσι, η καριέρα σας θα έχει λιγότερο βάρος στη ζωή σας. Τότε, αν κάποια στιγμή πάψει να υπάρχει, δεν θα μείνετε με τεράστιο κενό να καλύψετε», προσθέτει.

Πραγματικά όταν πρόκειται για απολύσεις, ισχύει αυτό που λέει και η παροιμία: δεν είναι προσωπικό, είναι απλά δουλειά. Χτίζοντας μια ταυτότητα έξω από τη δουλειά σας, μπορείτε να απομακρυνθείτε από το συναισθηματικό τίμημα της απόλυσης.

«Το να γνωρίζετε ότι έχετε τους πόρους μέσα σας για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον και το να οικοδομείτε αυτή την αυτοπεποίθηση στις δικές σας ικανότητες μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την απόλυση πιο αποτελεσματικά», λέει η Kudzi.

«Αν συνειδητοποιήσετε ότι το μόνο πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε είναι το πώς εμφανίζεστε και κάνετε τη δουλειά σας, τότε μπορείτε να ενισχύσετε την ανθεκτικότητά σας», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com