Οι απολύσεις στις Big Tech επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες των εργαζομένων

Οι απολύσεις στις Big Tech επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες των εργαζομένων
Photo: pixabay.com
Η Μεγάλη Παραίτηση τροφοδοτήθηκε από την εμμονή των υπαλλήλων με την ευελιξία, όμως το μαζικό κύμα απολύσεων των τελευταίων μηνών έχει αρχίσει να αλλάζει το τοπίο.

της Megan Leonhardt

Η πανδημία έφερε στο επίκεντρο την ευελιξία της εργασίας όπως ποτέ στο παρελθόν. Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδων άρχισαν να αρνιούνται την απαίτηση των εργοδοτών να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα και να ζητούν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η πλειοψηφία τους ήταν ακόμη πρόθυμοι να εγκαταλείψουν μια δουλειά έναντι της υπόσχεσης ενός πιο ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος.

Αυτό είναι λογικό όταν πρόκειται για μια αγορά εργασίας των εργαζομένων. Αλλά οι καλές μέρες φαίνεται να έχουν τελειώσει. Με τις μαζικές απολύσεις να γίνονται πρωτοσέλιδα και με πολλούς ειδικούς να προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση φέτος, οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ασφάλεια της εργασίας έναντι της ευελιξίας.

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους (56%) λένε ότι η σταθερότητα της εργασίας είναι πιο σημαντική για αυτούς από την ευελιξία εν μέσω του τρέχοντος, αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας Workforce Confidence του LinkedIn σε 6.573 επαγγελματίες στις ΗΠΑ.

Αναμφισβήτητα, η αγορά εξακολουθεί να ευνοεί τα άτομα που αναζητούν εργασία: Υπήρχαν 10,5 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας από τον Νοέμβριο. Αλλά οι ίδιες οι απολύσεις – ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας – έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την εξασφάλιση και τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας. Επιπλέον, το 42% των εργαζομένων βλέπουν οποιαδήποτε επερχόμενη ύφεση ως πιθανή απειλή για την ασφάλεια της εργασίας τους το επόμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τον ιστότοπο αναζήτησης εργασίας Talent.com. Περίπου το 19% λέει ότι μια ύφεση θα αποτελούσε ακραία ή άμεση απειλή για την απασχόλησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι τομείς την ίδια απειλή απολύσεων. Ο τομέας των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της ψυχαγωγίας είχε το υψηλότερο μέσο ποσοστό απολύσεων 3,1% από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Άλλοι κορυφαίοι τομείς με απολύσεις τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνουν τις κατασκευές, τη βιομηχανία πληροφοριών και τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας στη λογιστική, τη μηχανική και τις υπηρεσίες υπολογιστών.

Από την άλλη πλευρά, το LinkedIn είχε διαπιστώσει προηγουμένως ότι τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες καταναλωτών, ακόμη και οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο τείνουν να είναι αρκετά σταθεροί.

Παρά τα πρωτοσέλιδα, η ανεργία εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλή και τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό απολύσεων παρέμεινε σχετικά σταθερό τα τελευταία δύο χρόνια – ουσιαστικά χωρίς πραγματικές τεράστιες μετατοπίσεις προς τα πάνω, ακόμη και όταν οι τίτλοι των εφημερίδων «φωνάζουν» καταστροφή.

Ακόμη και όταν οι αναλυτές της Goldman Sachs εξέτασαν πρόσφατα τις προκαταρκτικές ειδοποιήσεις απόλυσης που κατατέθηκαν βάσει του Νόμου για την Προσαρμογή και Επανεκπαίδευση των Εργαζομένων (WARN), διαπίστωσαν ότι ενώ αυτές οι δηλώσεις αυξήθηκαν πρόσφατα, παραμένουν «λίγο κάτω από το ήδη ιστορικά χαμηλό ποσοστό προ πανδημίας». Είναι ενδιαφέρον ότι οι αναλυτές διαπίστωσαν επίσης ότι πολλοί πρόσφατα άνεργοι εργαζόμενοι κατάφερναν να βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας με «υγιείς ρυθμούς».

Σχεδόν οι μισοί από τους εργαζομένους (45%) δεν σχεδιάζουν να περιμένουν για να πάρουν επίδομα ανεργίας πριν αναζητήσουν άλλες πηγές εισοδήματος, λέγοντας ότι προγραμματίζουν να κάνουν μια παράλληλη εργασία εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.

Ακόμα κι αν είστε αρκετά σίγουροι για την ασφάλεια της εργασίας σας, δεν βλάπτει ποτέ να έχετε μια δεύτερη πηγή εισοδήματος – ειδικά όταν οι καιροί είναι αβέβαιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com