Ιδρύεται η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα

Ιδρύεται η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης και της Γαλλικής Τράπεζας BPI για την ίδρυση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας είναι η πρώτη υπογραφή που μπήκε στο ελληνογαλλικό επενδυτικό φόρουμ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στις επόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου μετά την την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλοτης Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, BPI France κ. Nicolas Dufourq.

Μεταξύ άλλων το μνημόνιο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για την κατάσταση της αγοράς δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα παροχή τεχνογνωσίας από την Bpifrance, στη διαμόρφωση της Ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα που θα απαιτούσε τεχνική βοήθεια και εταίρους. Σύμφωνα με το μνημόνιο το Υπουργείο μπορείνα εκμεταλλευτεί την εμπειρία της BPI σε τομείς όπως:

• Στρατηγική και επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας ανάπτυξης

• Ανάπτυξη πολιτικής και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων για τις ΜΜΕ

• Ανάπτυξη ειδικών δανείων για την αντιμετώπιση της ανάγκης χρηματοδότησης των ΜΜΕ που δεν καλύπτονται από τραπεζικές υπηρεσίες

• Χρηματοδότηση της απόκτησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

• Ανάπτυξη κυβερνητικών / μη κυβερνητικών μέσων υποστήριξης των ΜΜΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις κ.λπ.)

• Αξιολόγηση καινοτόμων σχεδίων

• Ανάπτυξη μιας προσφοράς χρηματοδότησης καινοτομίας

• Εταιρική Διακυβέρνηση

Παράλληλα στην συμφωνία περιλαμβάνεται και άμεση δυνατότητα χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών ΜΜΕ που έχουν συνεργασία αντίστοιχες γαλλικές μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας MAZINNOV

Συγκεκριμένα στο μνημόνιο η Bpifrance προσυπογράφει πλήρως τους στόχους του δικτύου και θέτει στη διάθεσή του τις επιχειρησιακές της δυνατότητες που αφορούν

– Χρηματοδότηση γαλλικών ΜΜΕ που συνεργάζονται με Έλληνες εταίρους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε διμερές ή ευρωπαϊκό πλαίσιο (Eurêka-Eurostars).

– Σύνδεση γάλλων και ελληνικών επενδυτών και νέων επιχειρήσεων μέσω της EuroQuity, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός επαγγελματικού και εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών. Αυτή η υπηρεσία έχει σκοπό να βοηθήσει την τελευταία να προσελκύσει επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το EuroQuity ανήκει και λειτουργεί από την Bpifrance.

Τα μέρη μπορούν να διερευνήσουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των δύο
εργαλείων προς όφελος επενδυτών και επιχειρηματιών της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Παπαδημητρίου μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Με την τεχνική βοήθεια που θα μας προσφέρουν οι Γάλλοι φίλοι μας πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει την σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων» Τόνισε επίσης ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη».

Πηγή: news247.gr