Ιδρυτής Ethereum: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να πέσουν ακόμη και «κοντά στο μηδέν»

Ιδρυτής Ethereum: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να πέσουν ακόμη και «κοντά στο μηδέν»
epa06330660 A mobile phone and a computer screen are seen during the demonstration of a blockchain-based digital ID in Zug, Switzerland, 15 November 2017. The city of Zug now offers all residents the opportunity to get a digital identity. This is based on an app and is linked to the Ethereum Blockchain. EPA/ALEXANDRA WEY

Γιατί άραγε να πει κάτι τέτοιο ένας άνθρωπος που έκανε μια τεράστια περιουσία από τα ψηφιακά νομίσματα.

 

O Vitalik Buterin, συνιδρυτής του Ethereum blockchain από το οποίο προέκυψε και το ομώνυμο ψηφιακό νόμισμα, δεν θέλει να δει κανέναν άνθρωπο να ρίχνει τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

«Υπενθύμιση: τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν ακόμη ένα προϊόν το οποίο έχει τεράστιες διακυμάνσεις και μπορεί μια μέρα να πέσει ακόμη και κοντά στο μηδέν», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Μην βάζετε περισσότερα χρήματα από αυτά που έχετε. Εάν ψάχνετε κάποιο μέρος για να επενδύσετε τις οικονομίες μιας ζωής, τότε υπάρχουν τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία με πολύ λιγότερο ρίσκο».

Ο Buterin δεν αστειεύεται όταν μιλά για τις διακυμάνσεις. Ένα νόμισμα Ether άξιζε 13 δολάρια πριν από έναν χρόνο και τώρα κάνει 950 δολάρια. Μόνο στους τελευταίους δύο μήνες η τιμή του έχει πάει από τα 1.400 δολάρια ως και τα 580 δολάρια.

Το bitcoin, από την άλλη, έχει γνωρίσει μια σειρά από καταρρεύσεις της τιμής του την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Buretin δεν έχει μιλήσει μόνο μια φορά με αυτόν τον τρόπο για τα ψηφιακά νομίσματα. Είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν τους επενδυτές για τον κίνδυνο φούσκας και τις ακραίες διακυμάνσεις στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κριτικάρει κάποιους «παίκτες» οι οποίες έδειχναν εντελώς παθιασμένοι με το πόσο χλιδάτη ζωή κάνουν με τις περιουσίες που έφτιαξαν από τα ψηφιακά νομίσματα. Αυτό το οποίο τονίζει είναι πως αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή «για να προσφέρουν στην κοινωνία κάτι το οποίο έχει πραγματικό νόημα».