Ύφεση 1-2% στην Ελλάδα «βλέπει» η Credit Suisse

Ύφεση 1-2% στην Ελλάδα «βλέπει» η Credit Suisse
Photo:

Η Αθήνα πρέπει να στραφεί σε πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, σημειώνει η Credit Suisse.

Σε έκθεσή της, η Credit Suisse εκτιμά πως η Ελλάδα θα λάβει κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους μέχρι το τέλος του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν από τη Βουλή. Ο διεθνής οίκος σημειώνει παράλληλα πως το ελληνικό χρέος είναι περισσότερο βιώσιμο από όσο θεωρείται και πως το μεγάλο «στοίχημα» για την Ελλάδα είναι να πιέσει προς την κατεύθυνση των πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εύθραυστη, ωστόσο εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να βελτιωθεί, εάν εκείνος απομακρυνθεί από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του κόμματός, υιοθετώντας μια κεντροαριστερή ατζέντα. Σε αυτό, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως θα αντιδράσουν θετικά και οι αγορές.

Στην αναφορά που γίνεται στο τρίτο πρόγραμμα, η Credit Suisse υπογραμμίζει πως η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως την 20ή Αυγούστου είναι πιθανή. Προβλέπεται, μάλιστα, πως μια ενδεχόμενη περιορισμένη καθυστέρηση θα ήταν διαχειρίσιμη μέσω ενός νέου δανείου-γέφυρα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, η Credit Suisse εκτιμά πως η ύφεση στη χώρα μας για το 2015 θα διαμορφωθεί μεταξύ 1% και 2% και το 2016 στο 0,5%.