Ύφεση 6% στην ελληνική οικονομία προβλέπει για φέτος η HSBC

Όπως σημειώνει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται για την Ελλάδα.

Ύφεση της τάξεως του 6% αναμένεται η HSBC για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη της τάξης του 5,8% το 2021. Η ύφεση στο β’ τρίμηνο θα αγγίξει το 10,3%, ενώ στο γ’ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γίνει έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ από πάνω από +3,5% πέρυσι.

Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, ωστόσο, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά τη βρετανική τράπεζα στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019, η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4% από 17,3% πέρσι, ενώ για τις επενδύσεις εκτιμά ότι θα σημειώσουν μείωση 6,8% φέτος από ανάπτυξη 4,6% πέρσι.

Όπως σημειώνει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται για την Ελλάδα.

Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,9% το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο τομέας ο οποίος εκτιμάται ότι θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα δεν είναι άλλος από αυτόν του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί στο 20% της ελληνικής οικονομίας και τα έσοδά του φθάνουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ.