Ύφεση και υψηλό πληθωρισμό «βλέπει» για την ελληνική οικονομία το 2023 η ING 

Ύφεση και υψηλό πληθωρισμό «βλέπει» για την ελληνική οικονομία το 2023 η ING 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 9,7% το 2022.

Aνάπτυξη +5,5% το 2022 (προηγούμενη εκτίμηση +4,5%) το 2022 αλλά ύφεση -0,2% για το 2023 (από ισχνή ανάπτυξη 0,7% που ανέμενε πριν) εκτιμά για την Ελλάδα η ING, τονίζοντας ότι το τοπίο «θολώνουν» η κρίση στην Ενέργεια καθώς επίσης και ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης.

Μάλιστα, το μεγάλο χτύπημα θα έλθει το α’ και το β’ τρίμηνο του 2023, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται -0,9% και -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 9,7% το 2022, στο 5,2% το 2023 – δείγμα του ότι o στασιμοπληθωρισμός είναι προ των πυλών…

Παράλληλα, εντείνονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Eυρωζώνης, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία φαίνεται να απέχει πολύ από το να τελειώσει, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περικοπεί και η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 έχει δημιουργήσει φόβους σχετικά με την ασφάλεια των νορβηγικών αγωγών φυσικού αερίου.

Και, δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες καιρικές αναλύσεις, ο κίνδυνος για έναν κρύο χειμώνα έχει αυξηθεί. Η ING συνεχίζει να περιμένει σφιχτές αγορές φυσικού αερίου, διατηρώντας την εκτίμησή της για τις τιμές σε δυσάρεστα υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι τιμές δεν είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά το 2023. Αυτό θα βλάψει την πλευρά της προσφοράς, με έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών εταιρειών να μειώνουν την παραγωγή.