Ηγέτης για πρώτη φορά; Αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρετε

Ηγέτης για πρώτη φορά; Αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρετε

Αυτές είναι οι τρεις βασικές συμβουλές για σας που πρόκειται να αναλάβετε τον πρώτο μεγάλο ηγετικό ρόλο της καριέρας σας.

Η Σάλι Μπλοντ, κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Kellogg στο Πανεπιστήμιο Northwestern, συμβουλεύει όσους ετοιμάζονται να αναλάβουν ηγετικές θέσεις για πρώτη φορά στην επαγγελματική τους ζωή.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε.

1. Αναγνωρίστε το λόγο για τον οποίο επιλεχθήκατε. Είναι σημαντικό να κατανοείτε με σαφήνεια γιατί σας επέλεξαν και τι περιμένουν από εσάς να επιτύχετε. Αν υπάρχουν ασάφειες, φροντίστε να τις ξεδιαλύνετε συζητώντας με τους ανωτέρους σας. Καθώς θα μαθαίνετε τι συμβαίνει στην ομάδα σας και τι χρειάζεται η ομάδα για να επιτύχει, αυτή η κατανόηση των προσδοκιών των άλλων θα καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμη για σας.

2. Χτίστε την ομάδα σας. Βρείτε ποιους θα κρατήσετε από την τρέχουσα ομάδα και ποιους όχι, και προχωρήστε με την υλοποίηση των αλλαγών. Ως ηγέτης, δεν κάνετε πλέον εσείς τη δουλειά• εσείς επιλέγετε και εκπαιδεύετε αυτούς που θα την κάνουν. Η κύρια παγίδα σε αυτή τη μετάβαση είναι να προσπαθείτε να κάνετε μόνος σας όλη τη δουλειά. Τώρα είναι ο χρόνος να κάνετε ένα βήμα πίσω επειδή η μελλοντική σας επιτυχία βασίζεται στην ομάδα που θα οικοδομήσετε.

3. Βρείτε καλούς συμβούλους. Φτιάξτε έναν κύκλο 2-3 έμπειρων ανθρώπων που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να επιτύχετε, και διατηρήστε τους ως προσωπικούς συμβούλους. Μην διστάζετε να στρέφεστε σ’ αυτούς τακτικά, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιο δύσκολο πρόβλημα. Οι άνθρωποι θέλουν να βοηθούν νεότερους με ταλέντο. Επίσης, μπορείτε να σκεφθείτε το ενδεχόμενο να προσλάβετε έναν coach στελεχών, ιδανικά μέσα από την εταιρεία σας. Καλό είναι να επιλέξετε δύο ή τρεις συμβούλους – ώστε να μην βασίζεστε μοναχά σε ένα άτομο – αλλά όχι περισσότερους. Αλλιώς, θα καταλήξετε να ξοδεύετε πολύ χρόνο διαχειριζόμενος αυτές τις σχέσεις και όχι την ίδια τη δουλειά και τις ευθύνες σας.