Οικονομικά καταστροφικό το «άτακτο» Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, το ΑΕΠ της χώρας θα χάσει 7,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε χθες ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, το ΑΕΠ της χώρας θα χάσει 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, η ανεργία θα ανεβεί στο 7,5%, ο πληθωρισμός στο 6,5%, ενώ οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 30% και η στερλίνα θα χάσει το 25% της αξίας της. Tο σενάριο αυτό είναι χειρότερο για τη Βρετανία από ό,τι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Μεγαλύτερη οικονομική απώλεια (-9,3% μονάδες) προβλέπεται σε περίπτωση που η άτακτη έξοδος της Βρετανίας συνδυαστεί με διακοπή της μετανάστευσης υπηκόων χωρών της Ε.Ε. προς τη Βρετανία. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν περιλαμβάνεται η συμφωνημένη έξοδος με βάση το σχέδιο Τσέκερς (το οποίο προέβλεπε στενή σχέση Βρετανίας – Ε.Ε. αλλά εγκαταλείφθηκε τον Ιούλιο), το σενάριο συμφωνίας τύπου Νορβηγίας και το σενάριο τύπου Καναδά.

Κανένα από αυτά, ωστόσο, δεν προσομοιάζει με τη συμφωνία που τελικά επετεύχθη ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία και η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου. Ετσι, οι βουλευτές της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν για ένα σχέδιο που δεν συνοδεύεται από πρόβλεψη οικονομικών επιπτώσεων.

«Σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαίωσε όχι μόνο ότι αδυνατεί να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της δικής της συμφωνίας για το Brexit, αλλά και ότι με όλα τα σενάρια εξόδου με κυβέρνηση Συντηρητικών, η χώρα γίνεται φτωχότερη», είπε ο αρμόδιος Οικονομικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζον Μακ Ντόνελ.

Οι περισσότεροι αναλυτές προσδοκούν ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα καταψηφίσει στις 11 Δεκεμβρίου τη συμφωνία, αλλά ότι θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία έγκρισης προτού η χώρα οδηγηθεί στο καταστροφικό σενάριο της άτακτης εξόδου, στα τέλη Μαρτίου.

«Η συμφωνία για το Brexit είναι η μοναδική δυνατή»

 

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στη Βρετανία, ότι η συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε το μπλοκ με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι η μόνη δυνατή.

Ο Μπαρνιέ μιλούσε στη σχεδόν άδεια αίθουσα του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου καθώς η Ένωση αναμένει την ετυμηγορία από το Λονδίνο, όπου η Μέι προσπαθεί να ‘πουλήσει’ τη συμφωνία στο διχασμένο κοινοβούλιό της, το οποίο θα πραγματοποιήσει ψηφοφορία επί του θέματος στις 11 Δεκεμβρίου. Η ΕΕ επιμένει ότι η συμφωνία για το Brexit που επικυρώθηκε ύστερα από 18 μήνες διαβουλεύσεων δεν θα τεθεί ξανά προς διαπραγμάτευση.

«Δεδομένου… του υψηλού βαθμού περιπλοκότητας όλων των θεμάτων που αφορούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η συνθήκη για μια συντεταγμένη αποχώρηση που είναι στο τραπέζι είναι η μοναδική δυνατή συμφωνία», δήλωσε ο Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχόλιά του που μεταφράστηκαν από τα γαλλικά. «Τώρα είναι η στιγμή της επικύρωσης», δήλωσε.

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταψηφίσει τη συμφωνία της Μέι ως «τη χειρότερη συμφωνία στην ιστορία».