Οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικοί εξοπλισμοί στην ατζέντα της Μόσχας

REUTERS

Ποιες εταιρείες αναμένεται να πληγούν από το νέο «κύμα» κυρώσεων των Βρυξελλών - Αναθεώρηση εξοπλιστικών συνθηκών εξετάζει ο ρωσικός στρατός.

Η κρίση στην Ουκρανία και η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη, ακριβώς στην «πίσω πόρτα» της Ρωσίας, έχει επαναφέρει στο επίκεντρο τη συζήτηση για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αλλά και τον οικονομικό πόλεμο.

Την Πέμπτη πρόκειται να διεξαχθεί στη Μόσχα μία σημαντική συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι θα συζητήσουν τη συμμόρφωση προς μια συνθήκη του 1987 για τη μείωση των εξοπλισμών, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η «Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς» εξάλειψε στο παρελθόν τους πυρηνικούς και συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους «κρουζ» με βεληνεκές 500 ως 5.500 χιλιομέτρων. Ωστόσο, ένας Ρώσος στρατηγός δήλωσε νωρίτερα φέτος πως η Ρωσία ενδέχεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική συμφωνία και ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί καταλλήλως», δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συμφωνα με το Ιντερφάξ.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο «κύμα» οικονομικών κυρώσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται -παρά την ασταθή εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία– να επεκτείνει τα αντίμετρα που έχει ήδη επιβάλει κατά της Ρωσίας σε τρεις μεγάλες κρατικές ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς και την απαγόρευση άντλησης χρημάτων από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται σχετικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα απαγορευθεί στην εταιρεία παραγωγής και διύλισης πετρελαίου Gazpromneft, που είναι θυγατρική της Gazprom, την εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Transneft και τον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft η άντληση κεφαλαίων με διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ημερών.

Κυρώσεις θα επεβληθούν ακόμη, σύμφωνα με τη WSJ, σε πέντε ρωσικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο – περιλαμβανομένων της Sberbank και της VTB Bank, στις οποίες έχει ήδη απαγορευθεί με τις κυρώσεις του Ιουλίου η χρηματοδότησή τους από τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ με διάρκεια μεγαλύτερη από 90 ημέρες – θα επιβληθεί επίσης ανώτατη διάρκεια 30 ημερών για την άντληση κεφαλαίων.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να εφαρμοσθούν από αύριο. Σε τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού – Oboronprom, United Aircraft και Uralvagonzavod – θα απαγορευθεί επίσης η χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Με τις κυρώσεις θα απαγορευθεί και η σύναψη νέων συμβολαίων για την παροχή υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για πετρελαϊκές έρευνες και παραγωγή σε βαθειά νερά, στην Αρκτική ή για προγράμματα που αφορούν στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Στους περιορισμούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση πωλήσεων των αποκαλούμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης – για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές – από την ΕΕ σε 9 ρωσικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο ρωσικό στρατό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα νέα μέτρα μπορεί να αρθούν, εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Μόσχα συμβάλλει στη σφυρηλάτηση μίας πραγματικής πολιτικής λύσης στην Ουκρανία. Χθες, οι μάχες σε δύο ουκρανικές πόλεις έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Παρασκευή.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η ΕΕ επιδιώκει να πλήξει τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά να αφήσει άθικτες εκείνες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τις ενεργειακές προμήθειες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ορισμένες εξαιρέσεις (από τις κυρώσεις) προβλέπονται και για τις εξαγωγές που προορίζονται για τη ρωσική διαστημική βιομηχανία και την πυρηνική πολιτική βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη:

Ουκρανία: Οι πρώτες «ρωγμές» σε μια εύθραυστη εκεχειρία

Η Ρωσία θα αντιδράσει σε νέες κυρώσεις