Οικονομική ενίσχυση 17 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Οικονομική ενίσχυση 17 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Το ΔΝΤ έδωσε το «πράσινο φως» για την οικονομική βοήθεια της χώρας - Ανησυχία από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε το διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της βοήθειας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία να ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπία. Από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Με τη σειρά της η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ανησυχίες πως το πρόγραμμα διάσωσης της Ουκρανίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους στην εφαρμογή του.

«Στο μέτωπο της εφαρμογής, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, που μπορούμε προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου.

«Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διμερής διεθνή υποστήριξη και η συνεργασία όλων των μερών, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να ενισχυθεί η θέση της οικονομίας της Ουκρανίας», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας, ύψους 17 δισεκ. δολαρίων, θα «τροποποιηθεί» σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος του ανατολικού τμήματος χώρας, όπου έχει εκδηλωθεί εξέγερση φιλορώσων.

«Αν η κεντρική κυβέρνηση απολέσει τον ουσιαστικό έλεγχο της Ανατολής (της χώρας), το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του με την οποία περιγράφεται λεπτομερώς το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία που ανακοινώθηκε χθες.

«Η σύγκρουση ενδέχεται να μειώσει τα δημόσια έσοδα και να βλάψει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές», ανέφερε το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπεται.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκίβ) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 21% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να καταστεί «απαραίτητη» μια «αύξηση» της οικονομικής βοήθειας η οποία χορηγείται στην Ουκρανία. Προβλέπονται επίσης «διορθωτικά» μέτρα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ζητεί το Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση.

Το δάνειο των 17 δισεκ. δολαρίων, που χορηγείται με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 27 δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα (η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι ΗΠΑ. . .)

Διαβάστε ακόμα:

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποιεί για ανασχηματισμό

Η Μόσχα ζητά το τέλος των «μιλιταριστικών δηλώσεων»