Ηλεκτροκίνηση: Οι χαμηλές τιμές της BYD έχουν προκαλέσει «σοκ» στους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο

Ηλεκτροκίνηση: Οι χαμηλές τιμές της BYD έχουν προκαλέσει «σοκ» στους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο
(211028) -- RISHON LEZION, Oct. 28, 2021 (Xinhua) -- An Israeli car company worker shows an electric car made by Chinese automaker Skyworth Auto in Rishon Lezion, Israel, Oct. 27, 2021. Chinese automaker Skyworth Auto, the electric car division of tech giant Skyworth Group, has begun selling electric cars in Israel through the Israeli dealership Caduri Group, both companies said on Monday. (Photo by Gil Cohen Magen/Xinhua) (Photo by GIL COHEN MAGEN / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα υπόκεινται σε δασμό 25%.

Του Steve Mollman

Όταν η κινεζική BYD προσφάτως ξεπέρασε την Tesla του Elon Musk ως παγκόσμιος ηγέτης στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, οι απλοί παρατηρητές της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να εξεπλάγησαν. Αλλά αυτό που έπιασε τους άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο απροετοίμαστους είναι κάτι άλλο σχετικά με την BYD, η οποία υποστηρίζεται από την Berkshire Hathaway του Warren Buffett: οι χαμηλές τιμές της.

«Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την BYD στις τιμές. Τελεία και παύλα», δήλωσε στους Financial Times ο Michael Dunne, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αυτοκινήτων Dunne Insights, με επίκεντρο την Ασία. «Τα διοικητικά συμβούλια στην Αμερική, την Ευρώπη, την Κορέα και την Ιαπωνία βρίσκονται σε κατάσταση σοκ».

Η BYD μπορεί να κρατήσει το κόστος της χαμηλό εν μέρει επειδή κατέχει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, από τις πρώτες ύλες μέχρι τις τελικές μπαταρίες. Αυτό έχει σημασία επειδή μια μπαταρία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της τιμής ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος.

Αν και τα αυτοκίνητα της BYD δεν είναι ακόμη συνηθισμένο θέαμα στους αμερικανικούς δρόμους, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου, παρά τους υψηλούς δασμούς που βοηθούν να τα κρατήσουν μακριά προς το παρόν. Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα υπόκεινται σε δασμό 25%, ο οποίος έρχεται να προστεθεί σε δασμό 2,5% για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Αλλά αν η BYD ή άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έρχονταν με ένα αυτοκίνητο αξίας 20.000 δολαρίων, σημείωσε ο Dunne, θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε «καλή θέση» παρά τους υψηλούς δασμούς, δεδομένου ότι η μέση τιμή ενός νέου αυτοκινήτου στις ΗΠΑ φέτος είναι περίπου 48.000 δολάρια.

Η BYD λάνσαρε πέρυσι στην Κίνα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ονομάζεται Seagull με τιμή περίπου 11.000 δολάρια, όπου έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή EV. «Ειδικά στο εξωτερικό το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί παράγοντας αποδιοργάνωσης της αγοράς», έγραψε η εταιρεία πληροφοριών αγοράς Autovista Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη και σήμερα, το μοντέλο Dolphin της BYD ξεκινά στα 33.000 δολάρια στη Βρετανία, σύμφωνα με το Reuters, ή σχεδόν 30% κάτω από τη βασική τιμή του ανταγωνιστικού μοντέλου ID.3 της VW.

Αλλά η BYD σχεδιάζει να εξάγει πολύ φθηνότερα μοντέλα σε αγορές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και τα τελευταία τρία χρόνια, οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας έχουν κάνει άλμα 851%, ανέφεραν οι New York Times τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η BYD μπορεί να εισέλθει από τα νότια των συνόρων. Στο Μεξικό, η εταιρεία εξετάζει τοποθεσίες για ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής, σύμφωνα με τους FT. Το Μεξικό έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τον Νοέμβριο, οι νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησαν για κινεζικούς γίγαντες όπως η BYD που «αποκτούν μια κερκόπορτα στην αγορά των ΗΠΑ» μέσω του νότιου γείτονα.

Πέρυσι, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ford Motor, Bill Ford Jr. προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι «ακόμη αρκετά έτοιμες» να ανταγωνιστούν τους κινέζους αντιπάλους τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα και τα ανέπτυξαν σε μεγάλη κλίμακα και τώρα εξάγουν», δήλωσε στο CNN. «Δεν είναι ακόμη εδώ αλλά θα έρθουν εδώ κάποια στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com