Ημέρα «κρίσης» για τη Σκωτία αύριο

Ημέρα «κρίσης» για τη Σκωτία αύριο

Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό προβάδισμα του «όχι» - Εκκλήσεις από τους ηγέτες και των δύο πλευρών.

Ξεκίνησε και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Σκωτίας, καθώς σε λιγότερο από ένα 24ωρο θα ανοίξουν οι κάλπες για τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εάν μετά από τρεις αιώνες θα αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν αμφίρροπες. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας φαίνεται πως κερδίζουν «έδαφος», αφού το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες, φτάνοντας στο 48%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Scotsman. Ωστόσο, το «όχι» εξακολουθεί να διατηρεί το οριακό προβάδισμα.

Ακριβώς τα ίδια ποσοστά -52% υπέρ του όχι, 48% υπέρ του ναι- καταγράφει μια ακόμη δημοσκόπηση, της Opinium για τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14%. Εάν συμπεριληφθούν οι αναποφάσιστοι, τότε το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση αποσπά ποσοστό 41% ενώ το «όχι» εξακολουθεί να προηγείται, με ποσοστό 45%, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν είναι: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Βρετανοί και Σκωτσέζοι πολιτικοί τα «παίζουν» πλέον όλα για όλα, τονίζοντας την κρισιμότητα της ψήφου, προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ.

Στην επιστολή του ο Σάλμοντ ζητά από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους. «Κάθε χώρα δεν κάνει λάθη; Ναι. Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει η Σκωτία; Αναμφίβολα. Ωστόσο η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτές τις προκλήσεις εάν όχι εμείς οι ίδιοι; Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας. Θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη».

Η Σκωτία θα μπορούσε να αποτελέσει μια «παγκόσμια επιτυχία, φάρος της οικονομικής ανάπτυξης και πρωταθλητής της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε.

Στην αντίπερα όχθη οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, μία κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως μια «κίνηση πανικού».

Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: «Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ότι ο διαχωρισμός».

Ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός, όμως, απέρριψε την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών λέγοντας ότι είναι «μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα» η οποία «δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που δίνεται στη Σκωτία να πάρει το μέλλον στα χέρια της».

Διαβάστε ακόμη:

Μπορεί η ενωμένη Ευρώπη να αντέξει τον «πυρετό» της αυτονομίας;