Η Τεχνόπολη φέρνει πιο κοντά τις ελληνικές και τις γερμανικές startups

pixabay.com

Κύριος στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Προσέλκυση ξένων επενδυτών για νεοφυείς εταιρείες και συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών startups είναι το κύριο θέμα φόρουμ στην Tεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Πέμπτη 11 Aπριλίου το απόγευμα. Το πλήρες θέμα του είναι: «Η πρόκληση της ανάπτυξης ψηφιακής οικονομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα, της ανάπτυξης των τεχνολογικών επενδύσεων και του οικοσυστήματος των τεχνολογικών εταιρειών και Startups («The Tech Growth Challenge. ScaleUP Tech Investments, Startups & Ecosystem»). Διοργανωτής είναι η εταιρεία Capitals Circle Group.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Σαλαβόπουλος επισημαίνει το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ο τομέας των νεοφυών εταιρειών: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα για να καταφέρει να φτάσει από ένα χαμηλό επίπεδο σε ένα πιο υψηλό ώστε να έχει περισσότερες εταιρείες, με μεγαλύτερα κέρδη, περισσότερους επενδυτές. Το ζητούμενο είναι να έρθουν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι όλα τα επενδυτικά κεφάλαια είναι ελληνικά. Τα μεγάλα δίκτυα των start-ups έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά». Όπως ακόμη τονίζει ο Γιάννης Σαλαβόπουλος «Υπάρχουν πάρα πολλά επενδυτικά κεφάλαια που «διψάνε» για καινούργιες ιδέες».

Η Ελλάδα υστερεί στις επενδύσεις

Το πόσο υστερεί το ελληνικό δίκτυο νεοφυών εταιρειών τεκμηριώνουν τα εξής στοιχεία. Μόνο το 2018 έχουν επενδυθεί στο Λονδίνο 5 δισ. ευρώ σε start-ups, στο Βερολίνο 2,6 δισ. και στο Παρίσι 2,5 δισ. ευρώ. Οι δε συνολικές επενδύσεις σε start-ups σε ολόκληρη Ελλάδα την περίοδο 2010-2018 κυμάνθηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος προσέλκυσης κεφαλαίων θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα, υποστηρίζει ο Γιάννης Σαλαβόπουλος. Σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία οι επενδύσεις σε start-ups και οι ίδιες οι εταιρείες υποστηρίζονται με φοροαπαλλαγές και πολλά άλλα μέτρα.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί αυτό το σκεπτικό και στην Ελλάδα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης στην Τεχνόπολη δεν έχουν προσκαλέσει μόνο εκπροσώπους των start-ups και τεχνολογικών εταιρειών, θεσμικούς και ακαδημαϊκούς φορείς αλλά και πολιτικούς, δηλαδή αυτούς που αποφασίζουν για το νομοθετικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, θα παρέμβουν με ομιλίες τους τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Χρήστος Δήμας, όσο και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Συνέργειες με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

Από το Βερολίνο στην Αθήνα θα μεταβεί ο Τόμ Λαουτενμπάχερ, διευθύνων σύμβουλος του Space Schack, ενός χώρου συνεργασίας (Coworking Space) για περίπου 450 start-ups στον τομέα της τεχνολογίας. Ο Τομ Λαουτενμάχερ γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στην Ελλάδα. Για χρόνια ζούσε στην Αθήνα και είχε δική του νεοφυή εταιρεία. Στη βάση των προσωπικών του εμπειριών εκτιμά ότι «το ελληνικό σύστημα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό. Η αγορά αυτή είναι βέβαια μικρότερη από ότι του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Παρισίου. Σε ό,τι όμως αφορά την τεχνογνωσία και το επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού τα στάνταρτ στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλά. Αυτές οι προϋποθέσεις προσφέρουν ευκαιρίες για συνέργειες ελληνικών και γερμανικών start-ups. Στο Βερολίνο έχουμε έλλειψη από καλούς προγραμματιστές, ενώ η Ελλάδα διαθέτει αυτό το δυναμικό. Σε αυτή τη βάση μπορεί να αναπτυχθεί η μία ή η άλλη συνεργασία».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συμμετέχει στην εκδήλωση στην Αθήνα και ο Μο Ντόρφνερ. Ο ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας EIFAS στο Βερολίνο έχει αναπτύξει μια εφαρμογή που προσφέρει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς τη δυνατότητα να ελέγχουν τις διοικητικές και οικονομικές τους δραστηριότητες. Μέχρι στιγμής η εταιρεία επικεντρώνεται στο γερμανόφωνο χώρο. Στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως την Ελλάδα. Ο Μο Ντόρφνερ δηλώνει σχετικά: «Μετά το τέλος της κρίσης η Ελλάδα είναι ενδιαφέρουσα τόσο σε ό,τι αφορά την αγορά, όσο και για επενδύσεις. Διαπιστώνουμε μεγάλη ανάπτυξη των start-ups κυρίως των τεχνολογικών. Εδώ προκύπτουν ευκαιρίες για ελλληνογερμανικές συνεργασίες. Η δική μου εταιρεία δεν διαθέτει μόνο υπηρεσίες αλλά επιδιώκει να δικτυώσει μεταξύ τους εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι επικερδής. Και αυτή η ευκαιρία προσφέρεται τώρα στην Ελλάδα».