Ημερολόγιο με ζωγραφιές

Ημερολόγιο με ζωγραφιές

Ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας Αυτοβιογραφίας».

Ναι, έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε αυτοβιογραφίες και σε κάποιους από εμάς, αρέσουν πολύ. Αυτό που δεν βλέπουμε συχνά, είναι οι εικονογραφημένες αυτοβιογραφίες. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία να απολαύσουμε μια τέτοια και μάλιστα μοναδική στο είδος της, αφού αφορά τον Γιάννη Τσαρούχη.

Μετά την περσινή θεματική παρουσίαση «Μελέτες για 17 θέματα», το Ίδρυμα Τσαρούχη επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Από τις 17 Οκτωβρίου θα φιλοξενείται εκεί η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας Αυτοβιογραφίας». Κι επειδή πρόκειται για τη δική του αυτοβιογραφία, η έκθεση θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τα παιδικά χρόνια του Τσαρούχη, ο Πειραιάς του ’30, τα χρόνια της Κηφισιάς, αλλά και μια χρονολογική περιήγηση στην ιστορία, έτσι όπως την ένιωθε και τη ζούσε ο μεγάλος μας ζωγράφος.

«Τι είδε, τι άκουσε, τι τον μάγεψε, ποιους γνώρισε, με ποιους συνεργάστηκε, αλλά και πώς τον επηρέασαν οι δάσκαλοί του, όπως ο Κόντογλου, ο Παρθένης και άλλοι σπουδαίοι ζωγράφοι, ο Πικιώνης, ο Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade». Η περιήγηση στην εικονογραφημένη αυτοβιογραφία του Γιάννη Τσαρούχη θα συμπληρώνεται με φωτογραφίες, κείμενα του καλλιτέχνη και οπτικοακουστικό υλικό από το φιλμ του Δημήτρη Βερνίκου, «Σπουδή για ένα πορτρέτο».

Την έκθεση επιμελείται η Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη ενώ ο σχεδιασμός είναι της Λίλης Πεζάνου.

17.10.2013 – 27.7.2014 Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς