Ημιαγωγοί: 4 χώρες της Ασίας έχουν το 82% της παραγωγικής ικανότητας των κρίσιμων τσιπ

Ημιαγωγοί: 4 χώρες της Ασίας έχουν το 82% της παραγωγικής ικανότητας των κρίσιμων τσιπ
Photo: pixabay.com
Η εικόνα ήταν σαφώς διαφορετική μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, με τις ΗΠΑ να καλύπτουν το 37% της παραγωγικής ικανότητας το 1990.

Στην υπεροχή που έχει η Ασία στην παραγωγική ικανότητα για τσιπ ημιαγωγών διαμέτρου 300mm, που θεωρούνται θεωρούνται πιο αποδοτικά ως προς το κόστος από τα τσιπ των 200mm, αναφέρεται έρευνα του λόμπι ημιαγωγών SEMIημιαγωγών.

Υπενθυμίζεται πως οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται από σειρά κλάδων, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας υπολογιστών εδώ και δεκαετίες, ενώ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν μέσω της ανάπτυξης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που διαδίδονται ολοένα και περισσότερο διεθνώς.

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάζει το statista.comημιαγωγών, η Νότια Κορέα συγκεντρώνει το 25% της παγκόσμιας συνολικής παραγωγικής ικανότητας για ημιαγωγούς των 300mm, ενώ ακολουθούν η Κίνα και η Ταϊβάν με 22% και η Ιαπωνία με 13%. Οι παραπάνω 4 χώρες της Ασίας συγκεντρώνουν το 82% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας για ημιαγωγούς των 300mm.

Η εικόνα ήταν σαφώς διαφορετική μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, με τις ΗΠΑ να καλύπτουν το 37% της παραγωγικής ικανότητας το 1990, την Ευρώπη ένα επιπλέον 44% και την Ιαπωνία να έρχεται τρίτη με 19%. Η τελευταία θεωρούνταν η ατμομηχανή των ημιαγωγών τη δεκαετία του ’80, καθώς το 1988 κατείχε το 51% των παγκόσμιων πωλήσεων τσιπ.

Για το 2026, η SEMI προβλέπει μηνιαίο όγκο 9,6 εκατομμυρίων ημιαγωγών 300 mm, ενώ η παραγωγή των 200mm φέρεται να ανέρχεται σε 7,7 εκατομμύρια μηνιαίως.

Στην τελευταία κατηγορία, η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την παραγωγική ικανότητα, με την Ιαπωνία και την Ταϊβάν να έρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: statista.com