Η Σαουδική Αραβία προσφέρει μηδενικό φόρο για 30 χρόνια για την προσέλκυση πολυεθνικών

Η Σαουδική Αραβία προσφέρει μηδενικό φόρο για 30 χρόνια για την προσέλκυση πολυεθνικών
An overall view of the airport (L) and the mosque (R) at the King Fahd International Airport in Saudi Arabia. Photographed 15 October 2010. (Photo by ALPHONSUS CHERN / ST / SPH Media via AFP) Photo: AFP
Θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες «από την ημέρα που θα αποκτήσουν την άδεια» τους στο βασίλειο της Μέσης Ανατολής.

Ακόμα ένα βήμα για την προσέκλυση μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί το βασίλειο της Μέσης Ανατολής, προσφέροντας μηδενική φορολογία για 30 έτη σε ξένες εταιρείες που εγκαθιστούν την περιφερειακή τους έδρα στη χώρα.

«Το υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών και την Αρχή Φορολογίας και Τελωνείων, ανακοίνωσε σήμερα πακέτο φορολογικών κινήτρων διάρκειας 30 ετών για το πρόγραμμα The Regional Headquarters (RHQ), για τον περαιτέρω εξορθολογισμό της διαδικασίας για τις πολυεθνικές εταιρείες (MNCs) να ιδρύσουν το RHQ τους στη Σαουδική Αραβία», έγραψε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Η προσφορά περιλαμβάνει συντελεστή εταιρικού φόρου 0% για 30 χρόνια, ο οποίος θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες «από την ημέρα που θα αποκτήσουν την άδεια RHQ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα «έχει ως στόχο να προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες να εγκαταστήσουν το RHQ τους στη Σαουδική Αραβία και να τοποθετήσει το Βασίλειο ως τον κορυφαίο εμπορικό, βιομηχανικό και επενδυτικό κόμβο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), προσφέροντας μια σειρά από οφέλη και υπηρεσίες υποστήριξης υψηλής ποιότητας που συμπληρώνουν την παγκοσμίως ανταγωνιστική πρόταση αξίας του Βασιλείου», προστίθεται στην ανακοίνωση όπως μετέδωσε το CNBC.

Ένα αμφιλεγόμενο τελεσίγραφο

Το βασίλειο τράβηξε την προσοχή των επενδυτών και προκάλεσε εντάσεις τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την εκστρατεία RHQ, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε ξένη εταιρεία δεν είχε το περιφερειακό της γραφείο στην έδρα της στη Σαουδική Αραβία μέχρι τις αρχές του 2024, θα αποκλειόταν από το να συνεργάζεται με κρατικές οντότητες.

Η είδηση εξέπληξε τους επενδυτές και τους ομογενείς εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους είδαν την κίνηση αυτή ως βολή κατά του Ντουμπάι, της εμπορικής πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που φιλοξενεί την υψηλότερη συγκέντρωση περιφερειακών κεντρικών γραφείων στη Μέση Ανατολή.

Τον Οκτώβριο του 2023 Σαουδάραβες υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι το τελεσίγραφο εξακολουθούσε να ισχύει: Οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν τα περιφερειακά τους κεντρικά γραφεία στο βασίλειο έως την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλιώς θα αποκλείονται από προσοδοφόρες κυβερνητικές συμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com