In-store & Proximity Marketing: Νέες προκλήσεις και νέα όπλα

In-store & Proximity Marketing: Νέες προκλήσεις και νέα όπλα

Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις με ενέργειες που είναι μετρήσιμες και προσιτές.

Το In-store Marketing, ήτοι οι ενέργειες προώθησης εντός του χώρου πώλησης, αποτελεί σημαντική πρόκληση, σε έναν κόσμο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ολοένα και αυξανόμενο clutter. Ο μέσος Δυτικός καταναλωτής δέχεται μεταξύ 500 και 3.000 (!!!) διαφημιστικών μηνυμάτων ανά ημέρα (μέσω των παραδοσιακών Μέσων, Web, Social Media και Outdoor).

Αυτό που αλλάζει από τη στιγμή που ο καταναλωτής θα εισέλθει σε έναν χώρο καταστήματος (από σούπερ μάρκετ και καφέ, μέχρι κατάστημα ενδυμάτων και ξενοδοχεία), είναι ότι η επιχείρηση δύναται να μονοπωλήσει την προσοχή και το ενδιαφέρον του.

Το In-store Marketing έχει ενδυναμωθεί πρόσφατα με την δημιουργία του Proximity Marketing. Λειτουργώντας συμπληρωματικά με την εντός καταστήματος προώθηση, το Proximity Marketing βασίζεται στην επικοινωνία μέσω κινητού και μηνυμάτων προς δυνητικούς καταναλωτές που βρίσκονται σε μικρή ακτίνα γύρω από ένα κατάστημα.

Ουσιαστικά, προσελκύει τους καταναλωτές επικοινωνώντας προσφορές, εκπτώσεις, events κ.α. Εν συνεχεία και αφού ο καταναλωτής ανταποκριθεί στο μήνυμα και ανάλογα με την αγοραστική του συμπεριφορά στο κατάστημα, του προσφέρει παροχές όπως το loyalty program ή μια επιπλέον έκπτωση κ.α.

Το μείγμα του Proximity Marketing είναι βασικό συστατικό για την επιτυχία, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση πωλήσεων, βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή και άλλους, απόλυτα μετρήσιμους, παράγοντες.

Με την τεχνολογία αυτή, το In-store Marketing ενισχύεται ακόμα περισσότερο και επιτυγχάνεται η υψηλότερη δυνατή ανταπόκριση των πελατών. Έρευνες δείχνουν πως η κατάλληλη μουσική, τα επίκαιρα audio μηνύματα εντός του χώρου, η ύπαρξη δωρεάν και αξιόπιστου Wi-fi, η λειτουργία ψηφιακής σήμανσης γενικότερα, αποφέρουν υψηλότερες πωλήσεις αλλά και ισχυροποίηση του brand awareness για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, το 70% των καταναλωτών δηλώνουν ότι περνούν περισσότερο χρόνο και ξοδεύουν περισσότερα, σε χώρο που διαθέτει Wi-fi, όπως αντίστοιχα και όταν η μουσική εντός του καταστήματος, είναι αξιόλογη.

Ήδη στη χώρα μας εμφανίζονται σημαντικές επενδύσεις στο Proximity Marketing, καθώς οι επιχειρήσεις συρρικνώνουν μεν τα κονδύλια Marketing , αλλά επιλέγουν ενέργειες που είναι απόλυτα μετρήσιμες και αποτελεσματικές.