Είναι η ανάκλιση ο χειρότερος εχθρός της αεροπορίας;

Είναι η ανάκλιση ο χειρότερος εχθρός της αεροπορίας;

Δεν φτάνει που οι αεροπορικές μειώνουν συνεχώς τον χώρο για τα γόνατα των επιβατών, τώρα προωθούν και τη λύση των ακίνητων καθισμάτων.

Η αφορμή δόθηκε τις τελευταίες εβδομάδες όταν τρεις πτήσεις αμερικανικών εταιρειών αναγκάστηκαν να διακόψουν την πορεία τους και να επιστρέψουν στον αεροδρόμιο επειδή κάποιοι επιβάτες τους καβγάδισαν πολύ σοβαρά, με αιτία το πώς και πόσο ο ένας θα «ξάπλωνε» το κάθισμά του.

Μάλιστα σε μία περίπτωση ο επιβάτης που καθόταν στην πίσω θέση είχε τοποθετήσει το knee defender, ένα αντικείμενο που «σκαλώνει» τη λειτουργία ανάκλισης του μπροστινού προκειμένου να έχει όλο τον χώρο που του αναλογεί. Το αποτέλεσμα ήταν να τον πετάξουν έξω από το αεροπλάνο!

Φυσικά, όλοι μας έχουμε ενοχληθεί κάποιες φορές από την ανάκλιση του μπροστινού μας. Όμως αυτά τα περιστατικά πυροδότησαν μια συζήτηση περί της κατάργησης της ανάκλισης, έτσι ώστε δήθεν να προφυλάξουμε τους άλλους επιβάτες. Μάλιστα το εξειδικευμένο ταξιδιωτικό site Skyscanner διενήργησε δημοσκόπηση, στην οποία το 91% των ερωτηθέντων είναι σύμφωνο με την κατάργηση στις μικρής διάρκειας πτήσεις, ενώ το 43% συμφωνεί να γίνει το ίδιο και στις μεγάλης διάρκειας.

Ωστόσο, αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον παρά εκείνες τις αεροπορικές εταιρείες που επιθυμουν να στριμώξουν όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους σε όσο γίνεται μικρότερο χώρο. Αεροσκάφη με 150 θέσεις χωρούν πια 160 μειώνοντας την απόσταση μεταξύ των σειρών των καθισμάτων. Κάποιες εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν ήδη καταργήσει την ανάκλιση επειδή, ας μην γελιόμαστε, το κάθισμα του μπροστινού βρίσκεται ήδη στο πρόσωπο του πίσω επιβάτη.

Όσοι, λοιπόν, συμφωνούν στο να μένουν τα καθίσματα ακίνητα και όρθια, ίσως δεν έχουν σκεφτεί πως η ανάκλιση είναι ο λόγος που έχουν μια-δυο ίντσες παραπάνω χώρο στα γόνατά τους. Αν συμφωνήσουμε χωρίς διαμαρτυρία σε ακόμα λιγότερη άνεση με αντάλλαγμα… ακόμα λιγότερη άνεση, τότε σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα ταξιδεύουμε περισσότερο στριμωγμένοι και από αθηναϊκό τρόλεϊ.

Διαβάστε ακόμη:

Η καλύτερη αεροπορική εταιρεία για τη φετινή χρονιά

Υψηλές πτήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες

Η καλύτερη αεροπορική εταιρεία για τη φετινή χρονιά

Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη η Aegean