Είναι το Βερολίνο η νέα Silicon Valley;

Είναι το Βερολίνο η νέα Silicon Valley;

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας εξελίσσεται σε σημαντικό tech hub, έχοντας πολλά από τα στοιχεία που χρειάζονται για να κυριαρχήσει στην τεχνολογική αγορά.

Πριν από εκατό χρόνια το Βερολίνο ήταν η Silicon Valley της εποχής. Το ονόμαζαν Electropolis, μια και τεχνολογία αιχμής ήταν ο ηλεκτρισμός και εκεί έδρευαν οι εταιρείες που κατασκεύαζαν τις πιο εντυπωσιακές συσκευές, από λαμπτήρες και ανελκυστήρες μέχρι φωτεινές υπαίθριες διαφημίσεις και βιομηχανικά συστήματα.

Σήμερα, το Βερολίνο είναι η πόλη όπου πηγαίνουν οι ευρωπαϊκές startups που θέλουν να γίνουν μεγάλες. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι το Soundcloud, που ιδρύθηκε στη Σουηδία και «απογειώθηκε» αφότου μεταφέρθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα. Η υπηρεσία αυτή βοηθά τους ανθρώπους να μοιράζονται ήχους, μουσική, κελαηδίσματα, ομιλίες (μέχρι και ο Μπαράκ Ομπάμα το χρησιμοποιεί) και podcasts, κάτι σαν ΥouΤube για τα αυτιά. Οι δημιουργοί του βρήκαν στην τοπική μουσική σκηνή έναν μεγάλο σύμμαχο.

Στο Βερολίνο εδρεύουν επίσης η εταιρεία παιχνιδιών Wooga, το εργαλείο δικτύωσης για επιστήμονες Research Gate και η εταιρεία ανάπτυξης 3D animated μηνυμάτων για κινητά, Zoobe. Όλοι τους επισημαίνουν ότι στις αρετές της πόλης αυτής είναι πως έχεις πρόσβαση σε εξαιρετικά ταλέντα με αμοιβές πολύ χαμηλότερες από ότι στην Καλιφόρνια και ενοίκια πολύ χαμηλότερα από ότι στο Λονδίνο ή το Σαν Φρανσίσκο.

Εκπρόσωποι εταιρειών venture capitals δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους πως το οικοσύστημα είναι μεν σχετικά νέο, αλλά παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη και πως είναι θέμα χρόνου να λάβει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην τεχνολογική καινοτομική σκηνή.

Διαβάστε ακόμη:

Στιβ Βρανάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Startup Nation»!

Τι κάνουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι στη Silicon Valley;

Τι μπορεί να διδαχθεί η Silicon Valley από το Λονδίνο;