ING: H Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την πληθωριστική καταιγίδα, χάρη στον Τουρισμό

ING: H Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την πληθωριστική καταιγίδα, χάρη στον Τουρισμό
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

H Ελλάδα θα αντέξει την πληθωριστική καταιγίδα που κατατρύχει την Ευρώπη χάρη στην ώθηση που θα λάβει το φετινό καλοκαίρι από τον Τουρισμό, υποστηρίζει με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η ING.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4,2% – αν και οι απαιτήσεις βιωσιμότητας του χρέους σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης του πληθωρισμού θα απαιτήσουν, πράγματι, την επιστροφή σε έναν βιώσιμο συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και αξιοπρεπούς αύξησης του ΑΕΠ.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 1,7% το 2023 και 2,3% το 2024, την ώρα που οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για ρυθμούς 2,9% φέτος, 2,4% το 2023 και 2,2% το 2024. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,9% φέτος, στο 3,2% το 2023 και στο 1,9% το 2024.

Σύμφωνα με την ING, η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2023 έχοντας ιδιαίτερα στέρεες βάσεις, με όλες τις συνιστώσες της ζήτησης να συμβάλουν θετικά σε τριμηνιαία ανάπτυξη 2,4%. Παρά την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, αντανακλώντας, πιθανώς, τον αντίκτυπο της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Το πρώτο τρίμηνο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις τιμές των εμπορευμάτων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Το σοκ στις τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο, «εμφανίζεται» τώρα πλήρως, με τον ονομαστικό πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ να βρίσκεται στο 11,6% τον Ιούνιο και τους δείκτες στέγασης και μεταφορών στο 31% και 25%, αντίστοιχα.

Το ετήσιο κέρδος 12% της συνιστώσας των τροφίμων προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά που παρουσιάζουν χαμηλότερο εισόδημα. Ομολογουμένως, η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλών εισοδημάτων αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται ωστόσο να υποφέρει το δεύτερο τρίμηνο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη άρχισε να πέφτει και πάλι πρόσφατα, με τα νοικοκυριά να έχουν να αντεπεξέλθουν τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις. Ένα ενδεχόμενο έλλειμμα από το μέτωπο της εγχώριας κατανάλωσης θα μπορούσε, εν μέρει, να αντισταθμιστεί από τη σταθερή επιστροφή των διεθνών τουριστικών ροών.

Μια θετική τουριστική καλοκαιρινή σεζόν φαίνεται πιθανή

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα δείχνουν ότι υπάρχει κάποια αισιοδοξία για τις εξελίξεις κατά τη θερινή περίοδο. Τα στοιχεία των διεθνών ταξιδιωτικών υπηρεσιών για τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (σε περιόδους προ Covid), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τις εισερχόμενες τουριστικές ροές να αυξάνονται. 

Οι περισσότεροι περιορισμοί υγείας που σχετίζονται με την Covid καταργήθηκαν τον Μάιο και φαίνεται απίθανο να ισχύσουν ξανά στην αρχή της θερινής περιόδου, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι άλλη μια δυνητικά ισχυρή πηγή στήριξης για την ελληνική ανάπτυξη, η οποία πιθανότατα θα δράσει μέσω του επενδυτικού καναλιού, και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών. 

Οι δείκτες των δημοσίων οικονομικών θα βελτιωθούν περαιτέρω 

Η εικόνα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται να έχει ωφεληθεί από τη συνδυασμένη επίδραση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού που σχετίζεται με τα φορολογικά έσοδα. Το πρόσφατο επεισόδιο διεύρυνσης του spread που τροφοδοτήθηκε από την επιτάχυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ δεν άλλαξε την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Με μέσο χρόνο μέχρι τη λήξη άνω των 18 ετών, οι σημαντικές διαταραχές των επιτοκίων μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ εύκολα και η επίδραση του φόρου πληθωρισμού στο χρέος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Μια μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 186% του ΑΕΠ (από 193% το 2021) φαίνεται ευδιάκριτη πιθανότητα, λέει η ING. Στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας, σε μια προεκλογική χρονιά.

Οι απαιτήσεις βιωσιμότητας του χρέους σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης του πληθωρισμού θα απαιτήσουν, πράγματι, την επιστροφή σε έναν βιώσιμο συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και αξιοπρεπούς αύξησης του ΑΕΠ.