ING: Σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης η Ελλάδα – Ανάπτυξη 1,3% το 2024 και 2% το 2025 

ING: Σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης η Ελλάδα – Ανάπτυξη 1,3% το 2024 και 2% το 2025 
ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ
Σε ένα επιβραδυνόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις το 2024, αναφέρει ο ολλανδικός οίκος 

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 1,3% εφέτος και 2% το 2025 προβλέπει η ING με έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ελλάδος κινήθηκε με πιο ήπιο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο του 2023, κινούμενο σε αρκετά θετική πορεία σε ετήσια βάση, στο +2,1% (από 2,6% το β’ τρίμηνο του 2023). 

Οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και οι μειωμένες εξαγωγές αποτελούν μέρος της εξήγησης, μαζί με την επιβράδυνση της κατανάλωσης, καθώς η ζήτηση εξασθένησε. Ωστόσο, τα στοιχεία για την κατανάλωση φάνηκαν κάπως μπερδεμένα, δεδομένων των ισχυρών εισερχόμενων ξένων τουριστικών ροών της χώρας το καλοκαίρι.

Αναπτυξιακά, ο αντίκτυπος των πλημμυρών που έπληξαν την κεντρική Ελλάδα τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να είχε περιοριστεί το τρίτο τρίμηνο, αλλά περισσότερη σαφήνεια θα υπάρξει με τη δημοσίευση των στοιχείων του τέταρτου τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας πλήξει μια περιοχή παραγωγής τροφίμων, οι πλημμύρες πιθανότατα συνέβαλαν στη διατήρηση της ανοδικής πίεσης στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες τον Νοέμβριο εξακολουθούσαν να «τρέχουν» με ρυθμό 9% σε ετήσια βάση, λέει η ING.

Η εικόνα της ανάπτυξης μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα, με τους κατασκευαστές να γίνονται πιο απαισιόδοξοι και τους παρόχους υπηρεσιών να γίνονται πιο αισιόδοξοι στο τέλος του έτους. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν πιο ασταθής, αλλά υποστηρίχθηκε από μια ανθεκτική αγορά εργασίας.

Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας επιβεβαιώθηκε στο 9,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, πολύ πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Από πλευράς κατανάλωσης, μια αδύναμη μέτρηση των λιανικών πωλήσεων Οκτωβρίου (σε όγκους) φαίνεται να αφήνει το βάρος της ανάπτυξης στις υπηρεσίες.

Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την ING, η Ελλάδα πρόκειται να ξεπεράσει σε επίδοση άλλες χώρες στην ευρωζώνη χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο αναλυτικά, η ελληνική οικονομία φαίνεται έτοιμη να υπεραποδώσει, παρότι είναι εκτεθειμένη στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους με τα άλλα κράτη μέλη, λόγω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Ο επενδυτικός δίαυλος θα είναι επομένως βασικός, πιθανώς βοηθούμενος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την αναμενόμενη χαλάρωση της πολιτικής επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Από την άλλη, οι εξελίξεις στην κατανάλωση θα συνδέονται με ό,τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. «Υποψιαζόμαστε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδυνθεί, αλλά ο συνδυασμός δημογραφικών παραγόντων και έλλειψης εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι κατασκευές, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συσσώρευση εργασίας, περιορίζοντας τα περιθώρια για οποιαδήποτε σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας» αναφέρει η ολλανδική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδυτική βαθμίδα

Ξεχωριστή αναφορά κάνει η ING στην ανάκτηση εκ μέρους της Ελλάδας της επενδυτικής βαθμίδας. «Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη. Το σκηνικό των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι θα παραμείνει θετικό. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις ήταν σταθερά θετικές τα τελευταία τρίμηνα και το 2023 θα μπορούσε να κλείσει με έλλειμμα περίπου 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1%. 

Η σταθερή ανάπτυξη και οι εξελίξεις στο έλλειμμα έφεραν αναβαθμίσεις. Μετά την αναβάθμιση εκ μέρους του οίκου Fitch τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει πλέον τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας (η άλλη είναι από την S&P,) από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Αυτό οι αγορές το έχουν λάβει υπόψη, στέλνοντας το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του γερμανικού bund στην περιοχή των 110 μ.β. Πέρα από το καθαρά μειωμένο αποτέλεσμα του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα καθιστώντας την πιο ελκυστική για εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις.