Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Πετρελαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Πετρελαίου

Η πετρελαιακή παραγωγή των ΗΠΑ ξαφνικά ανταγωνίζεται μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν μία περίοδο εξαιρετικής αύξησης στην παραγωγή πετρελαίου, ή αλλιώς ένα «oil boom» όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί αναλυτές.

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία του fracking (υδραυλικής διάρρηξης) έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ να προσπαθήσει να αντλήσει τα μεγάλα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου που διαθέτει, μετατρέποντας τη χώρα σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο και φέρνοντας τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Με την παραγωγή αυξημένη κατά δύο τρίτα σχεδόν σε σχέση με πριν από έξι χρόνια, οι ΗΠΑ παράγουν σήμερα 8,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.

Η ποσότητα αυτή παραμένει μικρότερη από την συνολική παραγωγή της Ρωσίας, αλλά είναι διπλάσια από την παραγωγή του Ιράν ή του Καναδά. Εκτιμάται μάλιστα πως το Τέξας μόνο του ξεπερνά σε παραγωγή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό και τη Νιγηρία.

Ο παραπάνω χάρτης του Fortune δείχνει ξεκάθαρα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν… ΟΠΕΚ από μόνες τους. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως κάθε περιοχή που έχει οριοθετηθεί παράγει περισσότερο πετρέλαιο από τη χώρα που αναφέρεται μαζί της.

Συνολικά λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να πει πως οι ΗΠΑ παράγουν πλέον όσο πετρέλαιο παράγουν μαζί το Εκουαδόρ, η Λιβύη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα!

(Πηγή στοιχείων: Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, EIA)