Intel: Θα προμηθεύει πλέον προϊόντα στη Huawei- Το «πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές

Intel: Θα προμηθεύει πλέον προϊόντα στη Huawei- Το «πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές
epa08109423 The Intel logo is displayed during the Intel press conference at the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τις 15 Σεπτεμβρίου, οι νέες κυρώσεις, απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την Huawei.

Ειδική άδεια από τις αρχές των ΗΠΑ για να συνεχίσει να παρέχει ορισμένα προϊόντα της στην κινεζική Huawei, έλαβε η αμερικανική Intel, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας.

Με τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας στη χειρότερη φάση για δεκαετίες, η Ουάσιγκτον πιέζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις με την Huawei, υποστηρίζοντας ότι ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του, για να διεξάγει κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, οι νέες κυρώσεις, απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την Huawei.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδα Securities Journal, η Intel έχει λάβει άδεια για να προμηθεύσει με προϊόντα της την Huawei.

Την περασμένη εβδομάδα η κινεζική κατασκευάστρια ημιαγωγών CSMIC επιβεβαίωσε ότι ζήτησε επίσης άδεια να συνεχίσει να εξυπηρετεί τη Huawei, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό αμερικανικής προέλευσης για να φτιάξει ημιαγωγούς για την Huawei και άλλες εταιρείες.

Η νοτιοκορεάτικη κατασκευάστρια ημιαγωγών SK Hynix, έχει υποβάλει επίσης αίτηση στις αμερικανικές αρχές, για άδεια συναλλαγής με την Huawei, ωστόσο ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση.

Σύμφωνα με άτομο με γνώση επί του θέματος, οι εταιρείες εκτός ΗΠΑ ενδέχεται να μην λάβουν έγκριση και οι κατασκευαστές ημιαγωγών καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, για συνεργασία με άλλους προμηθευτές.

Η Huawei, που ιδρύθηκε το 1987 από έναν πρώην μηχανικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, αρνείται ότι διεξάγει κατασκοπεία για το Πεκίνο και υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να την πλήξουν, επειδή οι δυτικές εταιρείες υστερούν στην τεχνολογία 5G.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η κυριαρχία στην τεχνολογία 5G θα έδινε στην Κίνα ένα πλεονέκτημα, το οποίο η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί.