Το «Internet of Things» φέρνει κοντά Ε.Ε. και Νότια Κορέα

Το «Internet of Things» φέρνει κοντά Ε.Ε. και Νότια Κορέα
Photo:

Οι δύο πλευρές ενώνουν τις δυνάμεις τους στοχεύοντας στην ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας 5G.

του Τζέφρυ Σμιτ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νότια Κορέα ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν προβάδισμα στην ανάπτυξη υπερταχέων ασύρματων δικτύων επικοινωνιών πέμπτης γενιάς.

Οι δύο πλευρές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στη Σεούλ ότι είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός καθολικού ορισμού του 5G και για συνεργασία στην έρευνα. Η συμφωνία καλύπτει τις κυβερνήσεις, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες, και έχει ως στόχο να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τις βασικές λειτουργίες για το νέο πρότυπο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι εργασίες για το 5G παρακινούνται από την ανάγκη επίτευξης τεράστιας αύξησης της χωρητικότητας του δικτύου για να ικανοποιεί συνεχώς την αυξανόμενη μελλοντική ζήτηση, όχι μόνο από τα smartphones και τις εφαρμογές video streaming, αλλά και από το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», μια συντομογραφία για την αύξηση της δυναμικότητας διασύνδεσης των πάντων, από τις οικιακές συσκευές μέχρι τα οχήματα, ακόμη και τα κατοικίδια.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου αναμένουν ότι ο αριθμός των συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο συσκευών θα διπλασιαστεί σε περίπου 50 δισεκατομμύρια μεταξύ 2015 και 2020. Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, εκτιμά ότι η ζήτηση δεδομένων από το 2030 θα μπορούσε να είναι 80 φορές υψηλότερη από ότι ήταν το 2012.

Για την Ευρώπη, η συμφωνία αποτελεί μια προσπάθεια για αναπλήρωση του εδάφους που έχει χαθεί σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και Ασιάτες ανταγωνιστές, κυρίως στην Κίνα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του προτύπου GSM για τις κινητές επικοινωνίες στη δεκαετία του 1990, αλλά τώρα υστερούν σε σχέση με την Κίνα, ιδίως στην ανάπτυξη της  ασύρματης τεχνολογίας 4G.

«Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης ανάπτυξης (sic) της επόμενης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών (5G), επειδή η υποδομή των επικοινωνιών θα είναι η ραχοκοκαλιά της μελλοντικής ψηφιακής οικονομίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νίλι Κρόους.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για πιθανή συνεργασία μεταξύ των «γιγάντων» των δικτύων κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης, όπως η Ericsson, η Nokia Siemens και η γαλλική Alcatel-Lucent και στην Κορέα της Samsung Electronics Co, του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της Apple στην παγκόσμια αγορά για smartphones και άλλες φορητές συσκευές.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Samsung δήλωσε ότι είχε κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, έχοντας βρει έναν τρόπο για να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να μεταδοθούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Η εταιρεία εξακολουθεί να εκτιμά ότι η τεχνολογία 5G δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμη για ακόμα έξι τουλάχιστον χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Οι χώρες με το γρηγορότερο Internet του κόσμου

Αστρονομικές ταχύτητες ίντερνετ υπόσχεται η Νότια Κορέα

Η Samsung βάζει πλώρη για την 5η γενιά κινητών

Κάμερον και Μέρκελ «τρέχουν» με… ταχύτητες 5G