Inventor: Πώς μια ελληνική εταιρεία «απογειώθηκε» μέσω της Amazon

Inventor: Πώς μια ελληνική εταιρεία «απογειώθηκε» μέσω της Amazon

Η οικογένεια Ασημακοπούλου φέρνει και πάλι την General Electric στην Ελλάδα και εξετάζει νέες συνεργασίες.

 

Είναι από τους παίχτες που κερδίζουν σταδιακά μερίδιο αγοράς και διευρύνουν με ταχύτατους ρυθμούς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους. Η ελληνικών συμφερόντων Inventor που ανήκει στην οικογένεια Ασημακοπούλου, κατέγραψε το 2017 αύξηση πωλήσεων κατά 25%, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις της άγγιξαν τα 40 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 32% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Παρά την κρίση η εταιρεία εμφανίζει από το 2013 συνεχή και σταθερή ανάπτυξη, έχει πετύχει τριπλασιασμό του τζίρου της και έχει διπλασιάσει την τελευταία διετία τον αριθμό των εργαζομένων της, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 65 άτομα.

Για περισσότερα από 50 χρόνια έχει καταφέρει, ακολουθώντας ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης, να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά χάρη στο ομώνυμο brand Inventor και την επίσημη αντιπροσώπευση για την χώρα μας των καταξιωμένων προϊόντων κλιματισμού General Electric και Haier.

Το μερίδιο αγοράς της Inventor ανέρχεται στο 10% σε τεμάχια και στο 9% σε αξίες και το 1/3 του τζίρου της προκύπτει από την εξαγωγική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής της Inventor A.G., Γιώργος Ασημακόπουλος, «όχημα» για την επέκταση του brand εκτός συνόρων είναι η συνεργασία με την Amazon μέσω της οποίας πραγματοποιούνται πωλήσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, ενώ στόχος είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα και η αγορά της Ισπανίας.

«Η Amazon αποτελεί το 15% των πωλήσεων της εταιρείας. Πρόκειται για μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2016 και η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Είναι αναμφίβολα ένα καλό σχολείο για να μάθεις να κάνεις πωλήσεις στον τελικό καταναλωτή. Στόχος είναι να μπούμε και στην Ισπανία το 2018» ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος.

Σήμερα η εταιρεία του διαθέτει περισσότερους από 1300 ενεργούς πελάτες, εκ των οποίων 200 βρίσκονται στη Ρουμανία και 100 είναι διανομείς που ασχολούνται με τις εξαγωγές. Μάλιστα στις αγορές του εξωτερικού, με όχημα τα δύο υποκαταστήματα της εταιρείας σε Ρουμανία και Κίνα και ένα διευρυμένο δίκτυο διανομής, σημειώνει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Ωκεανία και ΗΠΑ, με περισσότερους από 300 ενεργούς πελάτες.

Υπενθυμίζεται πως το ομώνυμο brand Inventor ιδρύθηκε το 2007 και από την αρχή ξεχώρισε την κατηγορία των κλιματιστικών και των αφυγραντήρων (60% κλιματιστικά και 40% ψυγεία και αφυγραντήρες).

«Μπήκαμε αρκετά νωρίς στους αφυγραντήρες και το 2017 βρεθήκαμε στην πρώτη θέση. Ήμασταν μάλιστα οι πρώτοι που λανσάραμε στην αγορά αφυγραντήρα με με wi – fi» δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος, κάνοντας λόγο για μια αναπτυσσόμενη κατηγορία στην Ελλάδα που δεν έχει ωριμάσει ακόμα.

Η παραγωγή γίνεται στην Κίνα και η εταιρεία διαθέτει μόνο στη χονδρική τα προϊόντα της, έχοντας εξασφαλίσει παρουσία σε 600 σημεία σε όλες τις αλυσίδες λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων και  σε 100 ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου σε μερικές περιπτώσεις έχει αναλάβει για λογαριασμό τρίτων την παραγωγή συσκευών με ιδιωτική ετικέτα.

Προς ανάπτυξη βρίσκονται οικιακές συσκευές όπως ηλεκτρικές σκούπες, φούρνοι μικροκυμάτων κ.α. με το brand inventor, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στην περεταίρω αύξηση των εξαγωγών – σήμερα είναι σε 50 χώρες – στη σύναψη συμφωνιών με διεθνή καταξιωμένα brands, καθώς επίσης και στη μείωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η General Electric εμπιστεύτηκε την Inventor για την αντιπροσώπευση των προϊόντων κλιματισμού στην Ελλάδα, μετά από 2 χρόνια απουσίας από την ελληνική αγορά, μια συνεργασία που εντός του 2018 αναμένεται να ενδυναμωθεί με το λανσάρισμα οικιακών συσκευών της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Όπως ανέφερε η διοίκηση της Inventor ξεκίνησαν δειλά με ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 0,5%, το οποίο έφτασε στο 2,5% στο τέλος του 2017.