ΗΠΑ: Αδειάζει η κλεψύδρα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – Φτάνει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου

ΗΠΑ: Αδειάζει η κλεψύδρα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – Φτάνει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου
Photo: AFP
Πίεση προς το Κογκρέσο να βγει από το αδιέξοδο σχετικά με τα περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ζητήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Δευτέρα το Κογκρέσο για το ότι η στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Άμυνας ξοδεύει τα τελευταία 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού που θα αντικαταστήσουν εκείνα που ανασύρθηκαν από τα αποθέματα και στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο ελεγκτής του Πενταγώνου Μάικλ ΜακΚορντ σε επιστολή της 15ης Δεκεμβρίου που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα -στις 30 Δεκεμβρίου – οι λογαριασμοί του θα είναι άδειοι.

«Μόλις δεσμευτούν αυτά τα κονδύλια, το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» ανέφερε ο ΜακΚορντστην επιστολή προς τους επικεφαλής των επιτροπών αμυντικής πολιτικής και πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Η επιστολή θα εντείνει την πίεση προς το Κογκρέσο να βγει από το αδιέξοδο σχετικά με τα περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ζητήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες λένε ότι το πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλιώς δεν θα το εγκρίνουν. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους γερουσιαστές ένα συμβιβαστικό πακέτο συμπληρωματικών δαπανών.

«Προκειμένου να προστατευθεί η στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ, ελλείψει δράσης του Κογκρέσου για την έγκριση του συμπληρωματικού πακέτου, το υπουργείο αναμένει ότι μόνο ένα πακέτο πρόσθετης μείωσης θα είναι δυνατό», δήλωσε ο ΜακΚορντ.

Στις 12 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ουκρανία ένα πακέτο 200 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικές προμήθειες που περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού, πυρομαχικά για μικρά όπλα και άλλα είδη οπλισμού.

Μόλις περάσει αυτό, το Πεντάγωνο θα είναι σε θέση να στείλει ένα ακόμη πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο ΜακΚορντ.

Αν και η επιστολή πιέζει τα μέλη του Κογκρέσου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, σημαίνει επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων που διέκοψαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς να ενεργήσουν για τη χρηματοδότηση έχουν κάποιο χρόνο για να βρουν μια συμφωνία όταν επιστρέψουν μετά την 1η Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com