ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισ. δολ. – Σήμερα το πράσινο φως και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισ. δολ. – Σήμερα το πράσινο φως και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
epa09002316 US President Joe Biden delivers remarks to Department of Defense, at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 10 February 2021. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα, Τετάρτη 10 Μαρτίου αναμένεται να ανάψει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το «πράσινο φως» για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισεκ. δολάρια, με τους Αμερικανούς να λαμβάνουν επιδόματα 1.400 δολαρίων σε εβδομαδιαία βάση. Αν μη τι άλλο, τα μέτρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, με τους αναλυτές να έκαναν λόγο για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με μάξιμουμ 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για το αμερικανικό ΑΕΠ, ώστε να ενσωματώσουν και το πακέτο Biden. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» με +7,3%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη +6,5%. Αλλά και ο ΟΟΣΑ υπερδιπλασίασε τις δικές του εκτιμήσεις.

Σύμφωνα δε με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, από τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια θα διατεθεί μέσα στο 2021, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αξιοποιηθεί το 2022 και το 2023.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά νομοσχέδια δημοσιονομικής επέκτασης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικανούς

Φυσικά, οι Ρεπουμπλικανοί δεν συναίνεσαν, φοβούμενοι μια ισχυρή επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά της χώρα.

«Δεν μπορείτε απλώς να συνεχίσετε να προσθέτετε βουνά χρέους χωρίς συνέπειες» δήλωσε ο Βουλευτικός Ρεπουμπλικανός Steve Scalise. Και η αλήθεια είναι ότι οι φόβοι για υπερθέρμανση της οικονομίας και αύξηση του πληθωρισμού εκτίναξαν την προηγούμενη εβδομάδα τις αποδόσεις των ομολόγων ρίχνοντας ταυτόχρονα τις αγορές στα τάρταρα.

Από την άλλη, μελέτη του Κέντρου Δημοσιονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα αυξηθούν κατά 20%. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της οικονομίας, καθώς αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος από τον προϋπολογισμό τους σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των τροφίμων και των ενδυμάτων.