ΗΠΑ: Στο παρά… ένα αποφεύχθηκε το shutdown – Πράσινο φως για έκτακτη χρηματοδότηση 

ΗΠΑ: Στο παρά… ένα αποφεύχθηκε το shutdown – Πράσινο φως για έκτακτη χρηματοδότηση 
The US Capitol in Washington, DC on October 14, 2021. - Senior aides to former US President Donald Trump were expected to testify before a Congressional inquiry into the January 6, 2021, attack on the Capitol (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
Αποφεύχθηκε η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ...

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που εγκρίθηκε χθες Σάββατο το βράδυ από τη Γερουσία των ΗΠΑ κι επιτρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται για 45 ημέρες το ομοσπονδιακό κράτος, ωστόσο ταυτόχρονα αξίωσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο τη βοήθεια στην Ουκρανία, που δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο.

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία να διακοπεί», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Γερουσία υιοθέτησε χθες Σάββατο το βράδυ έκτακτο μέτρο με το οποίο θα επιτραπεί να συνεχιστεί να χρηματοδοτείται προσωρινά το ομοσπονδιακό κράτος, μόλις τρεις ώρες προτού ενσκήψει το shutdown, η αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, που θα έθετε χιλιάδες εργαζομένους από τεχνική άποψη στην ανεργία και θα διέκοπτε την επισιτιστική βοήθεια σε μέρος των δικαιούχων, μεταξύ άλλων.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα τηρήσει την υπόσχεσή του στον λαό της Ουκρανίας και θα εγγυηθεί την υιοθέτηση της απαραίτητης υποστήριξης (…) στην Ουκρανία αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Τα μέλη της Βουλής αναμένεται να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που ο κ. Μπάιντεν ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ρεπουμπλικάνοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εναντιώθηκαν σθεναρά στη συμπερίληψη της βοήθειας στην Ουκρανία, παρά το ότι είχαν ταχθεί υπέρ πιο μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μακάρθι.

Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, η συμφωνία που απέτρεψε την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους είναι «καλή είδηση για τον αμερικανικό λαό». Ωστόσο, «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση», συμπλήρωσε.

Κάνοντας αναστροφή την τελευταία στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κείμενο που πρότεινε στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων για να αποφευχθεί η παράλυση. Το μέτρο εγκρίθηκε από 88 γερουσιαστές -9 ψήφισαν κατά-, αποτρέποντας in extremis το λεγόμενο shutdown για 45 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

Έλον Μασκ: «Η Αμερική γίνεται σαν την ταινία Τζόκερ»