Έλον Μασκ: «Η Αμερική γίνεται σαν την ταινία Τζόκερ»

Έλον Μασκ: «Η Αμερική γίνεται σαν την ταινία Τζόκερ»
(FILES) In this file photo taken on February 10, 2022 Elon Musk pauses and looks down as he speaks during a press conference at SpaceX's Starbase facility near Boca Chica Village in South Texas. - A Twitter account that tracked flights of Elon Musk's private jet was grounded on December 14, 2022 despite the billionaire's talk of free speech. (Photo by JIM WATSON / AFP) Photo: AFP
Για τον δισεκατομμυριούχο οι λεηλασίες καταστημάτων στις ΗΠΑ παραπέμπουν στη... Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Οι σκηνές λεηλασιών στην καρδιά του κέντρου της Φιλαδέλφειας κάνουν τον Έλον Μασκ να φοβάται ότι ο κοινωνικός ιστός της Αμερικής καταρρέει μέσα σε ένα όργιο αχαλίνωτης ανομίας.

Τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη αφότου δεκάδες λεηλάτησαν καταστήματα που ανήκαν στην Apple, τη Lululemon και την Foot Locker. Τα πλάνα που κατέγραψαν θεατές και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να κυνηγούν κλέφτες που ξεχύνονταν από τα καταστήματα και να φεύγουν με τα κλοπιμαία στα χέρια.

Το περιστατικό αναδεικνύει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι λιανοπωλητές καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μια επιδημία οργανωμένης κλοπής καταστημάτων. Στις μέρες μας ακόμη και τα βρεφικά γάλατα μπορούν να βρεθούν κλειδωμένα πίσω από αντικλεπτικό πλεξιγκλάς.

«Η Αμερική γίνεται σαν την ταινία Τζόκερ», έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τρίτη.

Στην ταινία του 2019, στην οποία αναφέρθηκε, πρωταγωνιστεί ο Joaquin Phoenix σε μια οσκαρική ερμηνεία ως ο ομώνυμος αντιήρωας, οι πράξεις του οποίου άθελά του πυροδοτούν μια εξέγερση στην πόλη Γκόθαμ, μια εστία βίαιου εγκλήματος που περιμένει να εκραγεί.

Ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μυθοπλαστικό έργο τον τελευταίο καιρό, η απεικόνιση της κοινωνίας που διαλύεται έχει καταλήξει να συμβολίζει την «πολιτισμική ‘κατρακύλα’ σε προχωρημένο στάδιο» που ο Μασκ ισχυρίζεται ότι αισθάνεται τον τελευταίο καιρό όταν παρακολουθεί σκηνές αχαλίνωτων κλοπών.

Παρά την ανθεκτική οικονομία και την εύρωστη αγορά εργασίας, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί φοβούνται ότι η χώρα έχει φτάσει στην πολιτισμική της κορύφωση και αντιμετωπίζει πλέον την ίδια μοίρα με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Παρατηρείται ακόμη και μια νοσηρή εμμονή για τη Ρώμη, με το θέμα να συγκεντρώνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο προβολές στο TikTok.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ δεν είναι ο μόνος που αντέδρασε στις ειδήσεις της Τρίτης, ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν την εισοδηματική ανισότητα που συνέβαλε στη δημιουργία εκατομμυριούχων όπως ο ίδιος ως μέρος – αν όχι τη ρίζα – του προβλήματος.

«Καλώς ήρθατε στον καπιταλισμό σε προχωρημένο στάδιο», έγραψε η ομάδα χάκερ Anonymous στον επίσημο λογαριασμό της την Τρίτη.

Οι άσχημες σκηνές από τη Φιλαδέλφεια είναι σύμπτωμα μιας ευρύτερης τάσης. Οι κλοπές σε καταστήματα λιανικής πώλησης αποτελούν πρόβλημα ύψους 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με έρευνα για την ασφάλεια των καταστημάτων λιανικής πώλησης του 2023 της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τρίτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon, έχει υποστηρίξει ότι αυτά τα πρόσθετα κόστη που προκύπτουν από τις λεηλασίες και τις οργανωμένες κλοπές καταστημάτων είτε θα πρέπει να μετακυλιστούν στον πελάτη είτε θα οδηγήσουν σε κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων.

Ο αντίπαλος λιανοπωλητής, Target, είναι ένας από αυτούς που θα προχωρήσουν σε αυτή τη λύση. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα κλείσει εννέα καταστήματα σε τέσσερις πολιτείες, αφού οι προσπάθειες για την πάταξη των κλοπών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Μια άλλη αλυσίδα που αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, είναι η Rite Aid, η οποία συμπτωματικά εδρεύει στη Φιλαδέλφεια. Ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος φαρμακείων έχει υποστεί μεγάλο κόστος από τις κλοπές καταστημάτων λιανικής πώλησης στις αστικές περιοχές τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com