ΗΠΑ–COVID 19: Δέσμευσαν 2,1 δις. δολάρια για 600 εκατ. δόσεις μελλοντικού εμβολίου

ΗΠΑ–COVID 19: Δέσμευσαν 2,1 δις. δολάρια για 600 εκατ. δόσεις μελλοντικού εμβολίου
epa08473177 A laboratory employee works in a Laboratory at the Institute of Virology at the University in Marburg, Germany, 08 June 2020. The Philipps University of Marburg, the German Centre for Infection Research (DZIF), the Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) and the University Medical Centre Hamburg-Eppendorf (UKE) are jointly researching a vaccine against the SARS-CoV-2 coronavirus. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ δέσμευσαν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν έως και 600 εκατομμύρια δόσεις του μελλοντικού εμβολίου των Sanofi και GlaxoSmithKline.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δώσει έως και 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις εταιρείες Sanofi και GlaxoSmithKline που αναπτύσσουν από κοινού εμβόλιο κατά του Covid-19. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση των Αμερικανών στην προμήθεια εμβολίων.

Η χρηματοδότηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg, θα αφορά την υποστήριξη των κλινικών δοκιμών και της παραγωγής, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν 100 εκατομμύρια δόσεις εφόσον η ανάπτυξη του εμβολίου στεφθεί με επιτυχία. Η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα προμήθειας άλλων 500 εκατομμυρίων δόσεων μακροπρόθεσμα.

Η τιμή της μετοχής της Glaxo αυξήθηκε κατά 0,6% στο Λονδίνο μόλις γνωστοποιήθηκε η είδηση, ενώ η Sanofi είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά 1,3% στο Παρίσι.

Η συμφωνία έρχεται στον απόηχο μιας σειράς άλλων χρηματοδοτήσεων των ΗΠΑ σε πειραματικά εμβόλια, τα οποία μένει να δείξουν την αποτελεσματικότητά τους σε δοκιμές, και μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες ότι άλλες χώρες θα μείνουν έξω από τη «μοιρασιά» των εμβολίων, όταν αυτά προκύψουν.

Τα εμβόλια θεωρούνται το κρισιμότερο εργαλείο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία που έχει οδηγήσει στον θάνατο περίπου 675.000 άτομα μέσα σε μερικούς μήνες.

Η Sanofi και η Glaxo, δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο, υπέγραψαν πρόσφατα μια παρόμοια συμφωνία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έσπευσε κι αυτή να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες του μελλοντικού εμβολίου.

Οι δύο εταιρείες συζητάνε επίσης και με παγκόσμιους οργανισμούς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και λένε ότι σχεδιάζουν να αφιερώσουν ένα μεγάλο μέρος των πόρων τους το 2021 και το 2022 σε μια πρωτοβουλία που είναι εστιασμένη στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν ισότιμη διανομή των διαθέσιμων εμβολίων – κάτι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι οι παραγωγικές δυνατότητες θα είναι περιορισμένες και θα είναι σχεδόν αδύνατος ο άμεσος εμβολιασμός του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού.