ΗΠΑ: Δασμοί σε οθόνες για «απεξάρτηση» από την Κίνα

ΗΠΑ: Δασμοί σε οθόνες για «απεξάρτηση» από την Κίνα
Photo: Shutterstock
Νέοι δασμοί σε ψηφιακές οθόνες εξετάζονται στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάρτηση του στρατού και των κρίσιμων υποδομών από την κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού.
  • Κίνδυνος εξάρτησης: Έκθεση του Silverado Policy Accelerator προειδοποιεί ότι η κυριαρχία της Κίνας στα display cells απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
  • Στοχευμένοι δασμοί: Οι ΗΠΑ εξετάζουν επιβολή δασμών μέσω μηχανισμών όπως το Section 301 για περιορισμό της κινεζικής επιρροής.
  • Ανατροπή αγοράς: Τα φθηνότερα κινεζικά εξαρτήματα ενδέχεται να φτάσουν το 75% της αγοράς έως το 2028, πιέζοντας παραγωγούς σε Ιαπωνία και Ταϊβάν.

Οι δασμοί σε ψηφιακές οθόνες που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις και smartphones θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάρτησης του αμερικανικού στρατού από την Κίνα για κρίσιμα εξαρτήματα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από μια πολιτική ομάδα με πρόεδρο τον συνιδρυτή της CrowdStrike και ειδικό στην κυβερνοασφάλεια, Dmitri Alperovitch.

Ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς της Κίνας στις οθόνες — ένα κρίσιμο μέρος τόσο των καταναλωτικών όσο και των αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων, το οποίο για πολλά χρόνια κυριαρχούσαν σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα — θα μπορούσε κάποια στιγμή να δυσκολέψει τον αμερικανικό στρατό να προμηθεύεται αυτά τα εξαρτήματα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Πέρυσι, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που απαιτεί από το Πεντάγωνο να καταρτίσει μέχρι το 2027 ένα σχέδιο για τον τερματισμό της εξάρτησης από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους αντιπάλους για αυτή την τεχνολογία.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από το Silverado Policy Accelerator προτρέπει το Πεντάγωνο να εξετάσει πιο βαθιά την αλυσίδα εφοδιασμού πέρα από τις ίδιες τις οθόνες, φτάνοντας μέχρι τα επιμέρους “cells” — ένα εξάρτημα τύπου chip που αποτελεί το βασικό συστατικό των πάνελ οθονών. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι περισσότερες οθόνες που συναρμολογούνται σε χώρες όπως το Μεξικό ή η Ταϊλάνδη βασίζονται τελικά σε cells που κατασκευάζονται στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλειονότητα των υψηλής ποιότητας smartphones που πωλούνται στις ΗΠΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν cells κατασκευασμένα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την έκθεση του Silverado. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι τα κινεζικής παραγωγής cells, που κοστίζουν λιγότερο από εκείνα άλλων χωρών, θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 75% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς μέχρι το 2028 και ήδη προκαλούν κλείσιμο εργοστασίων σε Ιαπωνία και Ταϊβάν.

“Όταν αρχίσαμε να το εξετάζουμε, αυτό που είδαμε ήταν άλλο ένα ταμπλό γεμάτο αναβοσβήνοντα κόκκινα προειδοποιητικά φώτα”, δήλωσε η Sarah Stewart, πρώην αξιωματούχος εμπορίου των ΗΠΑ και διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας πολιτικής. “Το έχουμε ξαναδεί αυτό και σε άλλους τομείς. Έχουμε πραγματικά επικίνδυνη έκθεση σε ορισμένα από αυτά τα κρίσιμα εξαρτήματα που τροφοδοτούν τον στρατό μας, τους πρώτους ανταποκριτές, τα εργοστάσια ενέργειας και κυριολεκτικά κάθε κομμάτι κρίσιμων υποδομών.”

Παρότι πολλοί από τους ευρείς δασμούς του Τραμπ έχουν ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η κυβέρνησή του εξακολουθεί να εργάζεται πάνω σε πιο στοχευμένους δασμούς βάσει συγκεκριμένων νομικών διατάξεων.

Η έκθεση του Silverado ανέφερε ότι τα display cells θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια συνεχιζόμενη έρευνα “Section 301” για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς σε κινεζικής κατασκευής display cells που ενσωματώνονται σε τελικά προϊόντα.

“Δίνει αρκετή ευελιξία στην εκτελεστική εξουσία να σκεφτεί επιβάρυνση ή περιορισμό στο εμπόριο των ΗΠΑ με έναν αρκετά ευρύ τρόπο”, είπε η Stewart για τη συγκεκριμένη νομική διάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: