ΗΠΑ και Σλοβακία «παράτησαν» την Τουρκία μόλις έφερε σε στρατιωτική άσκηση το ψευδοκράτος

ΗΠΑ και Σλοβακία «παράτησαν» την Τουρκία μόλις έφερε σε στρατιωτική άσκηση το ψευδοκράτος
DIYARBAKIR, TURKEY - MAY 26: A military helicopter patrols as gendarmerie special operations, gendarmerie commandos and police units take part in air-supported narco-terror operation in rural of Lice district of Diyarbakir, Turkey on May 26, 2021. Omer Yasin Ergin / Anadolu Agency (Photo by Omer Yasin Ergin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Την απόφαση της Σλοβακίας να αποσύρει την συμμετοχή της από την τουρκική στρατιωτική άσκηση Anadolu Ankasi 2021, λόγω της συμμετοχής των κατεχομένων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακιας Ivan Korcok στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση, η χώρα του να αποχωρήσει από την άσκηση που πραγματοποιείται από 24/5 έως 4/6, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδραση του. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα, σε συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά, προς την Σλοβακία.

Είχαν αποχωρήσει και οι ΗΠΑ 

Ωστόσο, είχε προηγηθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, η αποχώρηση και των ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη άσκηση, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δηλαδή διότι συμμετείχαν τα Κατεχόμενα σε αυτήν. Στην κοινή στρατιωτική άσκηση ήταν προγραμματισμένο να μετάσχουν οι ΗΠΑ, η Σλοβακία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία φυσικά αλλά και το ψευδοκράτος, με εμφανείς τις βλέψεις παγίωσης τετελεσμένων για τη νομιμοποίησή τους.

Αποχώρηση τη στιγμή που ο Ερντογάν μιλά για “νέα εποχή” στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η αποχώρηση ΗΠΑ και Σλοβακία από την τουρκική στρατιωτική άσκηση, σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι μια επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν θα ανοίξει μια “νέα εποχή” στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη ένταση από το 2016.

Μπάιντεν και Ερντογάν έχουν επικοινωνήσει μόνο μια φορά από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του, όταν ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο σε τηλεφωνική τους συνομιλία στις 23 Απριλίου, ότι θα χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, μια κίνηση που προκάλεσε την τουρκική καταδίκη.

Οι σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων παραμένουν στον πάγο από το 2016, λόγω πολλών διαφορών. Μεταξύ άλλων η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, που εξόργισε την Ουάσινγκτον, η οποία σε απάντηση απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Όμως, καθώς η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ελπίδα να προσελκύσει νέους επενδυτές.