ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ (φωτογραφίες – βίντεο)

ΗΠΑ:  Συνελήφθη ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ (φωτογραφίες – βίντεο)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter επισήμανε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα.

Σε τουλάχιστον 11 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Jerusalem Post. Πρόκειται για μία από τις φονικότερες επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 1 αστυνομικό.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας. Ο ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία δηλώνοντας στους αστυνομικούς ότι «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και φωνάζοντας και άλλα συνθήματα αντισημιτικού χαρακτήρα. «Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ βρίσκεται υπό κράτηση. Έχουμε πολλά θύματα στο εσωτερικό της συναγωγής, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν πυρά» είπε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ένας «λευκός γενειοφόρος άνδρας » βρίσκεται υπό κράτηση, μετέδωσε το KDKA, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στην περιοχή για το περιστατικό «δέχθηκαν πυρά». Και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τομ Ουόλφ, που μετέβη στο σημείο, επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση. Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο ανοίγοντας πυρ σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι 46 ετών και ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς. Προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνιστεί επισήμως τα κίνητρά του, μολονότι, αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο άνδρας αυτός είχε αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί. «Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών έφθασαν στη συναγωγή στις 10.00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία του Πίτσμπουργκ περικύκλωσε τη συναγωγή μετά τις πληροφορίες περί ενός ενόπλου στο κτίριο. «Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας αυτή τη στιγμή, δεν είναι ασφαλές» προειδοποίησε τους κατοίκους ο διοικητής της αστυνομίας Τζέισον Λάντο.

Τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες όπου διακρίνονται αστυνομικοί να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κρατώντας αυτόματα και φορώντας κράνη. Ασθενοφόρα βρίσκονται επίσης κοντά στη συναγωγή και η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δρόμους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter επισήμανε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα: «Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο σημείο. Οι πολίτες στο Σκουίρελ Χιλ να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη. Φαίνεται πως υπάρχουν πολλά θύματα. Να προσέχετε τον ένοπλο. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα το «μίσος» στις ΗΠΑ αφού ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια, σπέρνοντας τον θάνατο προτού παραδοθεί. Ο Τραμπ επισήμανε ότι «είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, «κάτι πρέπει να γίνει».

Ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτε εκτιμήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση με αγρότες. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή. «Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή». «Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή».

Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή. Σημείωσε δε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι αποτελεί επιλογή για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν ένοπλους φρουρούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι αυτού του είδους τα περιστατικά που σημειώνονται εδώ και πολλά χρόνια είναι ντροπή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την προεκλογική συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Ιλινόι, μετά την φονική ένοπλη επίθεση σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ. «Το εξετάζουμε» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, σχετικά με το ενδεχόμενο της ματαίωσης της συγκέντρωσης στο Μερφισμπόρο, στο Ιλινόι, που είχε προγραμματιστεί για τις 16.30 τοπική ώρα (00.30 Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο καταδίκασε μια «επίθεση» σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ. «Αυτό που συνέβη στο Πίτσμπουργκ σήμερα δεν ήταν απλά εγκληματικό, ήταν διαβολικό» σημείωσε σε μια τηλεοπτική παρέμβαση. Ήταν «μια επίθεση εναντίον αθώων Αμερικανών και μια επίθεση σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Η Αμερική είναι «ισχυρότερη» από τις ενέργειες ενός «διεστραμμένου και δογματικού αντισημίτη» δήλωσε η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τραμπ, που έχει ασπασθεί τον ιουδαϊσμό, στον απόηχο της φονικής ένοπλης επίθεσης σήμερα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Όλοι οι καλοί Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό του εβραϊκού λαού για να αντιταχθούν στις τρομοκρατικές ενέργειες και συμμερίζονται τον τρόμο, την αποστροφή και την αγανάκτηση μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ» έγραψε η Ιβάνκα Τραμπ στο Twitter. «Πρέπει να ενωθούμε εναντίον του μίσους και του Κακού».

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Λίγο νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, μετέδωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη ενός ενόπλου σε συνοικία του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια, όπου βρίσκεται μια συναγωγή. «Κυκλοφορεί ένας ένοπλος στη συνοικία Ουίλκινς και Σάντι. Αποφύγετε την περιοχή» ήταν το tweet που ανήρτησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στη συναγωγή, όπου είχαν συγκεντρωθεί πιστοί για μια λειτουργία.

 

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα. Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.