Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Γαλλίας, το μήνυμα του Τζον Κέρι στον Ολάντ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Γαλλίας, το μήνυμα του Τζον Κέρι στον Ολάντ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προσπάθησε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε στους Γάλλους η απουσία υψηλόβαθμων Αμερικανών στη «δημοκρατική πορεία» κατά της τρομοκρατίας.

«Συμμεριζόμαστε την οδύνη του γαλλικού λαού», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι στη μακρά συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο επισκέφτηκε τα σημεία των επιθέσεων των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Ήθελα να βρίσκομαι εδώ μαζί με όλους τους πολίτες του Παρισιού, με όλους τους πολίτες της Γαλλίας» είπε αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων που συγκλόνισαν την χώρα και εξέφρασε επανειλημμένως την αλληλεγγύη του στη Γαλλία που έχει βυθιστεί στο πένθος. Με αυτήν την επίσκεψη, όπου το πρωτόκολλο τηρήθηκε ελάχιστα, ενώ το συναίσθημα ξεχείλιζε, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε τα πάντα προκειμένου να ξεχαστεί το γεγονός ότι η χώρα του δεν εκπροσωπήθηκε επαρκώς στην ιστορική πορεία της περασμένης Κυριακής εναντίον της τρομοκρατίας.

Η εικόνα του Τζον Κέρι να κάνει έναν θερμό εναγκαλισμό στον Φρανσουά Ολάντ στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, 5 ημέρες μετά τη μαζική πορεία του Παρισιού, αποτελεί μια επίσης εντυπωσιακή εικόνα, ανάλογη με εκείνη των δεκάδων ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που διαδήλωσαν στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας.

«Είναι καλό που ο Τζον Κέρι βρίσκεται εδώ. Είναι πολύ καλό», επισήμανε ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς και σημείωσε ότι ο Κέρι ζήτησε συγγνώμη που δεν παρέστη στην πορεία. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Τζον Κέρι μετέβη μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του Φαμπιούς στις τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις: στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ, όπου 4 Εβραίοι έχασαν την ζωή τους την 9η Ιανουαρίου και στα γραφεία της Charlie Hebdo όπου 12 άνθρωποι περιλαμβανομένων 8 δημοσιογράφων σκοτώθηκαν δύο ημέρες νωρίτερα.

Οι δύο αξιωματούχοι εναπόθεσαν ένα στεφάνι με λουλούδια μπροστά από το κατάστημα που βρίσκεται στο ανατολικό Παρίσι. Ο Κέρι συνομίλησε για αρκετά λεπτά με τον πρόεδρο του ισραηλιτικού συμβουλίου Ζοέλ Μεργκουί έξω από το σούπερ μάρκετ, όπου η γαλλική και η αμερικανική σημαία είχαν τοποθετηθεί σε μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Έπειτα μπροστά από τα γραφεία του γαλλικού σατρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο κέντρο του Παρισιού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μαζί με τον Λοράν Φαμπιούς, διάβασε ορισμένα από τα εκατοντάδες μηνύματα αλληλεγγύης που είχαν εναποθέσει πολίτες στην είσοδο του κτιρίου. Ο Τζον Κέρι άφησε λουλούδια και λίγα μέτρα μακρύτερα, στο σημείο όπου οι τζιχαντιστές σκότωσαν με μία σφαίρα στο κεφάλι τον αστυνομικό που είχε τραυματιστεί, μετά το μακελειό στη σατιρική εφημερίδα.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στο Παρίσι ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου η δήμαρχος Αν Ινταλγκό υποδέχθηκε τον Αμερικανό «φίλο». «Ήθελα να βρίσκομαι εδώ με όλο το Παρίσι, όλη τη Γαλλία. Θα ήθελα να σας πω προσωπικά για τον τρόμο που ένιωσαν οι Αμερικάνοι» μπροστά στον «εφιάλτη», την «αχρειότητα» που βίωσε η Γαλλία, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προτού αναφερθεί στα προσωπικά του βιώματα και μοιραστεί τις αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων στο Παρίσι, όπου μεγάλωσε η μητέρα του.

Χαιρετίζοντας τους άγνωστους μέχρι τότε «ήρωες» που αναδείχθηκαν στις επιθέσεις αυτές, ο Τζον Κέρι απέτισε φόρο τιμής και στον Λασάνα Μπατίλι, που ήταν παρών στην αίθουσα, «έναν μουσουλμάνο από το Μαλί που έθεσε σε κίνδυνο την ζωή του για να σώσει τους Εβραίους πελάτες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο.

«Δεν θα αφεθούμε να βυθιστούμε στην απόγνωση» τόνισε ο Κέρι προτού λάβει το λόγο ο τραγουδιστής Τζέιμς Τέιλορ, που έπαιξε τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας στην κιθάρα του, ενώ τραγούδησε και το τραγούδι «You’ve got a friend» (Έχεις έναν φίλο).

 

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη Γαλλία να αποδώσει δικαιοσύνη
“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη Γαλλία να αποδώσει τη δικαιοσύνη που χρειάζεται”, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως η χώρα του στέκει στο πλευρό όλων των εταίρων της που αντιμετωπίζουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας και θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τη Γαλλία μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο, στο Παρίσι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

O Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στον Λευκό Οίκο, είπε ακόμη: “Ξέρω ότι ο Ντέιβιντ (Κάμερον) αισθάνεται όπως εγώ όταν δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τη Γαλλία και ότι οι χώρες μας θα συνεργαστούν για να εμποδίσουν τις επιθέσεις και να διαλύσουν αυτά τα τρομοκρατικά δίκτυα”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Ομπάμα και ο Κάμερον συμφώνησαν να διεξάγουν ασκήσεις ετοιμότητας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να συγκροτήσουν έναν κοινό “κυβερνοπυρήνα” που θα συγκεντρώνει και θα μοιράζει πληροφορίες για κακόβουλες επιθέσεις από χάκερ.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ρωσίας, ο Ομπάμα είπε ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο συμφώνησαν να διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της μέχρι να σταματήσει την επιθετικότητά της απέναντι στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι επίσης αναγκαίο “να στηρίξουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει σημαντικές οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις”, πρόσθεσε.