Υπάρχουν άραγε Starbucks στο Westeros;

Υπάρχουν άραγε Starbucks στο Westeros;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια σκηνή του πιο πρόσφατου επεισοδίου της επιτυχημένης σειράς φαίνεται να το επιβεβαιώνει.

Ένα ποτήρι Starbucks έκανε την εμφάνισή του σε μια σκηνή στο τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones. Ήταν τοποθέτηση προϊόντος; Ήταν μια κρυφή επιχορήγηση στην πιθανή προεδρική υποψηφιότητα του Howard Schultz; Ή μήπως μια γκάφα τεραστίων διαστάσεων;

Όποια και αν ήταν η αιτία, τα Starbucks είναι πλέον τμήμα της ιστορίας του Game of Thrones, όπως ο Ed Sheeran και ο Ian McShane, αφότου οι φαν της σειράς πρόσεξαν το χαρακτηριστικό πλαστικό ποτήρι της εταιρείας να βρίσκεται σε ένα τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας σκηνής των εορτασμών στο επεισόδιο της Κυριακής.

Το ποτήρι εμφανίστηκε για μόλις δύο δευτερόλεπτα, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να εντοπιστεί από τους φαν της σειράς, και να κάνει μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Η Starbucks, μάλιστα, σχολίασε με χιούμορ το γεγονός.

Η Μπέρνι Κόλφιλντ, μια από τις εκτελεστικούς παραγωγούς της παγκοσμίως επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς, του HBO ζήτησε συγγνώμη από τους λάτρεις της σειράς. «Δεν το πιστεύω. Οι άνθρωποί μας που ασχολούνται με την προετοιμασία των σκηνικών και οι διακοσμητές μας είναι 1.000% προσεκτικοί», δήλωσε σε χθεσινή της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης WNYC. «Ζητούμε συγγνώμη! Το Γουέστερος ήταν το πρώτο μέρος που στην πραγματικότητα είχε Starbucks», αστειεύτηκε η Κόλφιλντ. Το HBO μάλιστα χαριτολογώντας ανακοίνωσε ότι «(ο καφές) latte που εμφανίστηκε στο επεισόδιο ήταν ένα λάθος. Η Ντενέρις είχε παραγγείλει τσάι με βότανα».

Η τελευταία σεζόν του Game of Thrones γυριζόταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε η παραμικρή γκάφα ήταν φυσικό να μεγεθύνεται η σημασία της.

Αν θεωρήσουμε ότι η Starbucks δεν πλήρωσε για να βρεθεί εκεί το ποτήρι (κάτι που είναι δύσκολο να είχε εγκρίνει το ΗΒΟ), σημαίνει ότι η εταιρεία έλαβε μια ακριβή προβολή, δωρεάν. Το τέταρτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου της επιτυχημένης σειράς έθεσε ένα νέο ρεκόρ τηλεθέασης για το ΗΒΟ (και η πρεμιέρα του 8ου κύκλου συγκέντρωσε 17,4 εκατ. θεατές). Και ενώ το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας δεν είναι πιθανό να αγγίξει αυτά τα ποσά, το σίγουρο είναι ότι θα συγκεντρώσει εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο.

Εταιρείες συνήθως πληρώνουν μεγάλα ποσά για μια τοποθέτηση προϊόντος. Η BMW το 1995 πλήρωσε 3 εκατ. δολάρια για να αντικατασταθεί η Aston Martin του James Bond με το μοντέλο της, Ζ3, στην ταινία Goldeneye. Και η Heineken φέρεται να πλήρωσε 45 εκατ. δολάρια για να αντικαταστήσει το μαρτίνι του Bond με μια μπύρα στην ταινία Skyfall.

Φυσικά, το διαδίκτυο δεν θα άφηνε κάτι τέτοιο να περάσει ασχολίαστο. Ειδικά το Twitter ήταν γεμάτο με σχόλια από όταν το επεισόδιο κυκλοφόρησε.