Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθώσει η Apple;

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθώσει η Apple;

Κι όμως υπάρχουν ορισμένες παραξενιές και αδυναμίες σε συσκευές και προγράμματα που εκνευρίζουν τους πελάτες του τεχνολογικού «κολοσσού».

Μήπως τα προγράμματα στον Mac σας κρασάρουν συχνότερα από όσο παλαιότερα; Μήπως οι εφαρμογές στο iPhone συμπεριφέρονται περίεργα; Δεν είστε μόνοι. Ενώ η βασική ιδέα -και ο λόγος που οι περισσότεροι κάτοχοι πληρώνουν τα χρήματα για να τις αποκτήσουν- οι συσκευές Apple «απλώς δουλεύουν», στην πράξη είναι αρκετοί εκείνοι που καταφεύγουν στο reboot γιατί βαρέθηκαν να βλέπουν τη χρωματιστή μπαλίτσα να γυρίζει αενάως.

Για να μην παρεξηγηθούμε, σύμφωνα με το American Customer Satisfaction Index -τον οργανισμό που μετρά τα επίπεδα ικανοποίησης των πελατών για κάθε εταιρεία- η Apple είναι πρώτη και κορυφαία στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών για 11 συνεχή χρόνια, ενώ στα κινητά τηλέφωνα το ποσοστό ικανοποίησης είναι 79 με άριστα το 100.

Αυτό σημαίνει πως ο πήχης είναι πολύ ψηλά και πως οι πελάτες όχι μόνο περιμένουν όλα να λειτουργούν τέλεια, αλλά και ότι δεν συγχωρούν στο «Μήλο» τους συμπεριφορά και ελλείψεις που ενδεχομένως θα συγχωρούσαν σε άλλους κατασκευαστές.

Με αυτά υπόψη, ας δούμε ποιες ελλείψεις εντοπίζει ο Glenn Fleishman -από τους πιο influential συντάκτες τεχνολογίας στις ΗΠΑ με θητεία σε Fortune, Wired, Popular Science, The New York Times κ.α.- σε πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα του.

Mac OS Χ
Γενική αξιοπιστία: Εφαρμογές που απλώς κρεμάνε και κλείνουν χωρίς λόγο, κάποιες φορές η μία μετά την άλλη.

Εικονική μνήμη: Τεράστια paging files (20 έως 30 GB) δημιουργούνται στον σκληρό δίσκο μειώνοντας δραστικά την ταχύτητα απόκρισης του συστήματος.

Όλο και βραδύτερο σύστημα μέχρι να κάνεις reboot: Συχνό πρόβλημα, πιθανότατα οφείλεται στην εικονική μνήμη.

Τοπικό Δίκτυο: Shared περιοχές και εκτυπωτές απλώς εξαφανίζονται.

Το παράθυρο Save που μεγαλώνει: Στο Yosemite κάθε φορά που που θες να σώσεις κάτι, το παράθυρο διαλόγου γίνεται όλο και μεγαλύτερο μέχρι που πιάνει όλη την οθόνη. Γιατί; Έτσι.

Προβληματικό Screen Sharing: Επιβραδύνει, είναι μη διαθέσιμο ή αναξιόπιστο.

Messages: Η εφαρμογή που στέλνει SMS και πραγματοποιεί κλήσεις (μέσω του iPhone) δυσκολεύεται να κάνει sync, κρεμάει, και συχνά δηλώνει internal error.

Spaces: Η εφαρμογή που σου επιτρέπει να έχεις πολλαπλά desktops στην ίδια οθόνη δουλεύει τραγικά σε όλα μου τα συστήματα.

Mail: Πρόσφατα με ειδοποίησε πως «all connections are broken» και αρνείται να τις διορθώσει. Χρειάζεται reboot.

Wi-Fi: ασταθές και αναξιόπιστο

iPhoto: Ελλιπές και ιδιότροπο από πάντα.

Aperture: Ελλιπές, δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιείς.

iTunes: Ακατανόητο στοίβαγμα άσχετων μεταξύ τους λειτουργιών σε ένα πρόγραμμα.

iWork ’12: Ένα γιγάντιο βήμα πίσω σε σχέση με το iWork ’09.

iBooks: Προβλήματα αξιοπιστίας, ειδικά στο συγχρονισμό annotations.

Ανεξήγητο logout όλων των χρηστών: Μέχρι στιγμής στα forum της Apple δεν έχει βρεθεί λύση για αυτό.

iOS
Οι προηγούμενες συσκευές υποφέρουν: Ακόμα και όχι παλιά iPhone και iPad δεν μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικά με το iOS 8.

AirDrop: Ακόμα και στο iOS 8 παραμένει αναξιόπιστο ακόμα και όταν όλα τα settings είναι σωστά.

Podcast app: Κολλάει στο download και χρειάζεται restart.

Αναζήτηση Apps στο Spotlight: προβληματική μετά από restart. Λειτουργεί αργότερα, ή πολύ αργότερα, κανείς δεν ξέρει γιατί.

Bluetooth pairing: Αναξιόπιστο Φταίει το OS X ή το iOS; Δεν έχω ιδέα.

Third-party keyboards: Συχνά κρασάρουν. Δεν ξέρω ποια από τις δύο πλευρές φταίει.