Υπεγράφη η Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας

Υπεγράφη η Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας

«Είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ ο Πούτιν δείχνει την ΕΕ ως υπεύθυνη για τη «διάσπαση» της Ουκρανίας.

Όλα ξεκίνησαν στο Κίεβο πριν από εφτά περίπου μήνες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε πως δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία σύνδεσης του κράτους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας γέμισε διαδηλωτές που ζητούσαν επίμονα την ένωση με την ΕΕ και την παραίτηση του Ουκρανού προέδρου.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι λίγο-πολύ γνωστά: υπό την πίεση των πολιτών και τη διεθνή κατακραυγή για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραιτήθηκε. Η Ρωσία βρήκε την αφορμή να εισβάλει και να καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας. Η ανατολική Ουκρανία έγινε το πεδίο των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών -που με δημοψήφισμα απαίτησαν περισσότερη αυτονομία από το Κίεβο- και του ουκρανικού στρατού, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Τέλος, οι εκλογές ανέδειξαν νέο πρόεδρο της χώρας τον Πέτρο Ποροσένκο, γνωστό και ως «βασιλιά της σοκολάτας», ο οποίος αν και υποσχέθηκε να επιλύσει ειρηνικά τη σύγκρουση, μέχρι σήμερα κατάφερε μόνο μία «εύθραυστη» προσωρινή εκεχειρία μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων.

Το μέλλον της Ουκρανίας, ωστόσο, αναμένεται από σήμερα να λάβει νέα τροπή, καθώς στις Βρυξέλλες υπεγράφη με κάθε επισημότητα, παρά τις αντριδράσεις της Ρωσίας, η Συμφωνία Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

«Τί μεγάλη ημέρα! Ίσως η σημαντικότερη για τη χώρα μου μετά την ανεξαρτησία το 1991», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. «Ιστορικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί «σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό σας, σήμερα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η συμφωνία σύνδεσης, πρωτοφανής στην ιστορία της ΕΕ, επικεντρώνεται στην ευρεία συνεργασία με αντάλλαγματα εκ μέρους των τριών χωρών δεσμεύσεις για το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ποροσένκο, που εξέφρασε ικανοποίηση για την «αλληλεγγύη» που επέδειξε η ΕΕ μεσούσης της ουκρανικής κρίσης,  υπέγραψε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, αυτό που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και έχει στόχο κυρίως την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των τελωνιακών περιορισμών μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της ΕΕ. Το πρώτο μέρος, που φορά τις πολιτικές σχέσεις, είχε υπογραφεί τον Μάρτιο από τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Είναι το αποτέλεσμα δουλειάς επτά ετών. Προσφέρει μια νέα προοπτική στη χώρα μου και θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας», είπε ακόμη ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία υπεγράφη επίσης από τους πρωθυπουργούς της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και του Μόλδοβα Γιούρι Λεάνκα.

Στη σύνοδο κορυφής, στην οποία κυριαρχεί το θέμα του διορισμού του νέου προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής. οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ουκρανική κρίση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει «προστατευτικά μέτρα», αν αποδειχτεί ότι η συμφωνία βλάπτει την οικονομία της.

Βασική ανησυχία της Ρωσίας -πέρα από τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της συμφωνίας, βάσει της οποίες η Μόσχα παρακολουθεί τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να απομακρύνονται από τη σφαίρα επιρροής της– είναι το ενδεχόμενο να «πλημμηρίσει» η αγορά της από φτηνά, προερχόμενα από την ΕΕ προϊόντα.

Η ΕΕ δηλώνει ότι η Ρωσία έχει μόνο να ωφεληθεί από τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας των γειτόνων της. Ο Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι «τίποτε στη συμφωνία, δεν θίγει τη Ρωσία», ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε πως «Η συμφωνία είναι θετική, δεν είναι αρνητική για κανέναν».

Στην ΕΕ ρίχνει την ευθύνη για την ουκρανική κρίση ο Πούτιν
«Το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο και οι απόπειρες να επιβληθεί στον ουκρανικό λαό μια τεχνητή επιλογή ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ώθησαν την κοινωνία στη διάσπαση και σε μια επώδυνη εσωτερική σύγκρουση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης στις Βρυξέλλες.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως οι απόπειρες να εξαναγκασθεί η Ουκρανία να επιλέξει ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ οδήγησαν τη χώρα στη «διάσπαση» και  ζήτησε σήμερα να υπάρξει μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα σε αντιπροσώπους του Κιέβου και των ανατολικών περιφερειών.

«Πασχίζουμε ειλικρινά να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους στη διάρκεια διπλωματικής τελετής στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι η βία έχει υποχρεώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, το αίμα κυλάει, διεξάγεται μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαφεύγουν από τις μάχες για να βρουν καταφύγιο αλλού, όπως στη Ρωσία», είπε ακόμη ο Πούτιν.

Περίπου 16.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία, πολλοί επικαλούμενοι μια επιδείνωση της κατάστασης και φόβους ότι θα πέσουν θύματα απαγωγής, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι να φθάσουν στη χώρα τους 54.400, ενώ 110.000 άλλοι προτίμησαν να διαφύγουν προς τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε ακόμη:

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ε.Ε. για «σοβαρές συνέπειες»

Ελεύθεροι τέσσερις απαχθέντες του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Ελπίδες πως θα «κρατήσει» η εκεχειρία στην Ουκρανία