ΥΠΕΚΑ: Σταθερά και το 2014 τα τιμολόγια της ΔΕΗ

REUTERS

Από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία δημοπράτησης «πακέτων» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας - Το 2015 το νέο μοντέλο αγοράς.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σταθερά από το 2013 και δεν πρόκειται να αλλάξουν το 2014, επεσήμανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου.

Στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η μνημονιακή υποχρέωση για άρση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ -δηλαδή η επιδότηση μιας κατηγορίας τιμολογίων με επιβάρυνση μιας άλλης- θα υλοποιηθεί σταδιακά, χωρίς απαραίτητα να οδηγήσει σε αυξήσεις στα χαμηλά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το αγροτικό τιμολόγιο που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, η λύση που θα δοθεί είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών (που έχουν τη δυνατότητα επιβολής διαφορετικών χρεώσεων στη διάρκεια του 24ώρου) κατά προτεραιότητα στις αγροτικές χρήσεις. Και για το πρώτο κλιμάκιο του οικιακού τιμολογίου (0-800 κιλοβατώρες) ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αφορά είτε νοικοκυριά που έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είτε εξοχικές κατοικίες. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των κλιμακίων του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, από τον φετινό Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία δημοπράτησης «πακέτων» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές, με στόχο να αποκτήσουν οι τελευταίοι πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές παραγωγής ρεύματος, πέρα από το φυσικό αέριο. Οι δημοπρασίες θα διατηρηθούν για μεταβατική περίοδο έως το 2015, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο αγοράς, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Στο μεσοδιάστημα θα προχωρήσει και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ για την οποία, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, εκφράζουν ενδιαφέρον, επίσημα και ανεπίσημα, μεγάλες εταιρίες από το εξωτερικό.

«Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η χώρα, είναι τεράστιο το ενδιαφέρον της περιοχής στρατηγικά, η χώρα έχει φύγει πλέον τελείως από το country risk και η Ελλάδα είναι πλέον η διέξοδος για μεγάλες ενεργειακές εταιρείες σε σχέση με τις προσεχείς εξελίξεις που θα υπάρχουν για την Ευρώπη. Οι διεθνείς εταιρείες ενέργειας, κάνουν τον σχεδιασμό τους όχι με το σήμερα, αλλά με το τι θα συμβεί στα επόμενα είκοσι χρόνια. Κι αυτό ακριβώς είναι που μας δίνει εμάς μια τεράστια ευκαιρία ειδικά στο χώρο της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, τον Ιούνιο θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο που θα δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και θα διαχωρίζει τις Εταιρίες Παροχής Αερίου σε τμήματα που θα διαχειρίζονται τις υποδομές (δίκτυα) και θα ασκούν την εμπορική δραστηριότητα.

Αναφερόμενος, τέλος, στις Ανανεώσιμες Πηγές ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξοικονομήθηκαν μόνο για φέτος 555 εκατομμύρια ευρώ, βάρος που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχει αναληφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Εξάλειψη επιδοτήσεων σε τιμολόγια ΔΕΗ για αγρότες και χαμηλή κατανάλωση

H ΔΕΗ «παγώνει» τα τιμολόγια της το 2014