Το υπερηχητικό business jet που μηδενίζει τις αποστάσεις

Το υπερηχητικό business jet που μηδενίζει τις αποστάσεις

Με τη βοήθεια της Airbus ξεκινά στις ΗΠΑ η προσπάθεια για το ταχύτερο επιβατικό στον κόσμο.

Η προσφορά είναι πολύ δελεαστική: Παρίσι-Ουάσινγκτον σε τρεις ώρες λιγότερες από ότι με το αεροπλάνο της γραμμής; Σιγκαπούρη-Τόκιο δυόμισι ώρες λιγότερο; Νέα Υόρκη-Σάο Πάολο σχεδόν τρεις ώρες λιγότερο;

Η αμερικανική Aerion Corporation υπόσχεται αυτό ακριβώς και παρουσιάζει τα σχέδια του Aerion AS2, ενός υπερηχητικού business jet για επιχειρηματίες και πλούσιους που δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.

Η προσπάθεια αυτή ξεχωρίζει γιατί μόλις απέκτησε τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη της Airbus, της μεγαλύτερης κοινοπραξίας στον κόσμο στην κατασκευή αεροσκαφών. Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών με στόχο το σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιστοποίηση του AS2.

Οι υπεύθυνοι της Aerion πιστεύουν πως η συνεργασία με την Airbus εξυπηρετεί απόλυτα τους στόχους τους και τους κρατά σε καλό δρόμο προς την εμπορική κυκλοφορία του αεροσκάφους το 2021 με τις πρώτες πτήσεις το 2019.

Το AS2 θα έχει ταχύτητα 1,6 Mach (περίπου 2.000 χλμ/ώρα σε αντίστοιχη ταχύτητα εδάφους). Η καμπίνα του θα έχει χώρο για 12 επιβάτες σε διαμόρφωση business. Η τιμή αγοράς για κάθε αεροσκάφος θα κυμαίνεται στα 100 εκατ. δολάρια, λίγα περισσότερα από όσο κοστίζει σήμερα στις αεροπορικές ένα αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων και 170 θέσεων.

Το πρώτο και μοναδικό υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος που μπήκε σε εμπορική υπηρεσία ήταν το γαλλοβρετανικό Concorde. Πετούσε με ταχύτητα διπλάσια από εκείνη του ήχου και ήταν σε ενεργό δράση από το 1976 μέχρι το 2003.