ΥΠΕΞ: Συνιστά στον Ερντογάν να προσέχει τις δηλώσεις του

ΥΠΕΞ: Συνιστά στον Ερντογάν να προσέχει τις δηλώσεις του

Οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού για τη Θράκη οδήγησαν στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τη Θράκη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή» και πρόσθεσε: «Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.

«Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας εν όψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου είχε πει ότι «η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο» και συνέχισε: «Η Θράκη είναι ο ζωντανός μάρτυρας της κοινής ιστορίας μας στην Ευρώπη. Αντιπροσωπεύει όλο το παρελθόν μας στην περιοχή. Και σήμερα, στο κέντρο όλων των σχέσεών μας στην περιοχή των Βαλκανίων, βρίσκεται η Θράκη, με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ (Ραιδεστός), το Κιρκλάρελι (Σαράντα Εκκλησιές) και φυσικά την Κωνσταντινούπολη».