ΥΠΟΙΚ: Πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων

ΥΠΟΙΚ: Πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων

Πιθανή η μείωση φόρων μετά την επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, με δεδομένη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την κυβέρνηση.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το φθινόπωρο, στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εντάσσει στο πρόγραμμα της συνολικής διαπραγμάτευσης και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα «φιλόδοξοι» από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Αν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα, δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος, και συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου και πολύ περισσότερο η δεύτερη έκδοση, η οποία- εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Με δεδομένο, ότι η όποια επιπλέον δαπάνη για τόκους (τα επιτόκια των εκδόσεων είναι υψηλότερα των δανείων της τρόικας), «καλύπτεται» από τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του χρέους, αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος, η οποία, στη συνέχεια επηρεάζει θετικά τους ρυθμούς του ΑΕΠ. Ως χαρακτηριστικό, μάλιστα, παράδειγμα αναφέρονται οι τέσσερις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που έγιναν μετά από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, και στις οποίες το επιτόκιο περιορίστηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος με το οικονομικό επιτελείο, κινούνται και διεθνείς οργανισμοί (όπως ο ΟΟΣΑ), που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές (δημοσιονομική χαλάρωση), έτσι ώστε να μην «στραγγαλιστούν» οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που στο α΄ τετράμηνο εφέτος εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ, ή περίπου 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Άμεση πρόσβαση της εφορίας στις καταθέσεις μας

Γ. Μαυραγάνης: Σταδιακή μείωση των φόρων από το 2015

Στον Fitch φοβούνται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα