Υπό εξέταση μια πολύ σημαντική ενίσχυση για τις τράπεζες

Υπό εξέταση μια πολύ σημαντική ενίσχυση για τις τράπεζες

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουρμούρα στην ατζέντα Ντράγκι είναι η επαναφορά του waiver.

H επαναφορά του waiver που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανταλλάξουν κρατικά ομόλογα με τη φθηνή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υπό εξέταση. Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας, μιλώντας σε εκδήλωση της OMFIF στο Λονδίνο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μουρμούρας , η επαναφορά της ρήτρας αποδοχής των ελληνικών ομολόγων «είναι στην ατζέντα του Μάριο Ντράγκι», προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ το δήλωσε δημόσια τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, σημείωσε ότι εάν το «κούρεμα» -το ποσό που αφαιρεί η ΕΚΤ από την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τη ρευστότητα που χορηγεί ως εξασφάλιση- επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πρόσθετα εχέγγυα, αποδεκτά από την ΕΚΤ, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το QE, ο κ. Μουρμούρας επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 3,5 δισ. ευρώ, αλλά ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει μεγάλη σημασία για τα μηνύματα που εκπέμπει.

Τόνισε ότι υπάρχουν ρίσκα εάν γίνει πρώιμη άρση των capital controls ενώ αναφορικά με το τρίτο μνημόνιο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του είναι επιτακτική, δεδομένου του ισχνού ιστορικού της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών όρων.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές ακόμη και το β’ εξάμηνο του 2016, υπό όρους, σημείωσε.

Αναφορικά με την επιδίωξη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε χαμηλά σταθερά επιτόκια, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιμείνει σε «κούρεμα».