Υπό ποιες συνθήκες βγήκε ξανά η Ελλάδα στις αγορές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια την ημέρα του νέου ανοίγματος του 10ετούς ομολόγου.

Να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων επιχειρεί το Ελληνικό Δημόσιο, με το επανάνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετων ομολόγων, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι σήμερα οι αγορές ομολόγων δεν αντέδρασαν αρνητικά, παρόλο που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε αρνητικά έδαφος. Για πρώτη φορά μετά το 2016, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -0,2%.

Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,10% χθες, έναντι 0,41% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,54% από 1,49%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1951 δολ. από το επίεπδο του 1,1934 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1987 δολ.

Σχετικά άρθρα